ROMFART

Sender mer penger i rommet

Adm. dir. Bo Nyborg Andersen, Norsk Romsenter
Adm. dir. Bo Nyborg Andersen, Norsk Romsenter Bilde: Norsk Romsenter
Trond Gram
7. okt. 2008 - 11:47

Totalt bevilges 466 millioner kroner til norsk romvirksomhet neste år.

Noe lavere enn i år, men likevel er Norsk Romsenter fornøyde. De får nemlig økt sine bevilgninger med to millioner kroner. I tillegg økes de såkalte nasjonale følgemidlene drøyt seks millioner kroner.

– Vi er fornøyd med det regjeringen har lagt opp her. Det understreker at den fortsetter sin satsing på romvirksomhet i Norge, sier administrerende direktør Bo Andersen til Teknisk Ukeblad.

Mer penger til ESA

Samtidig økes nemlig også bevilgningen til Den europeiske romfartsorganisasjonen, ESA, fra 109 til 126 millioner kroner. Mens utbetalingene til internasjonal romvirksomhet, som i all hovedsak dreier seg om ulike ESA-programmer, går ned fra 295 til 257 millioner kroner.

– Tall for internasjonalt samarbeid fluktuerer i forbindelse med eurokurs og størrelse på samarbeid fra år til år. Det som står der sier dermed ikke noe om hvilket nivå Norge skal delta i framtidige programmer, sier direktøren.

– Det at beløpet går ned neste år betyr bare at det er en del programmer som går ut til neste år, legger han til.

Kan øke bevilgningen

I november møtes romministrene i Europa til ministerrådsmøte. Da fastsettes nivået på samarbeidet de neste årene, og norske bevilgninger kan dermed øke. I budsjettet skriver regjeringen at det kan bli nødvendig å endre bevilgningen for 2009 i etterkant av dette møtet.

– Mesteparten av det som vedtas i november vil ikke ha betydning for 2009-budsjettet, men vil komme fra 2010 og utover, forteller Andersen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.