NETTARKIV

Sement CE-merkes

14. juli 2000 - 14:14

Fra 1. april 2001 skal all norsk sement etter EØS-avtalen være produsert etter en CEN-spesifikasjon. Dette er viktig for foretak som skal dokumentere byggevarer etter den tekniske forskriften (TEK §5), understreker Statens bygningstekniske etat i en pressemelding. Hittil har CE-merket vært vanlig på bare noen få spesielle byggeprodukter. 1. april går startskuddet for felles produktregler som skal gi fri adgang til alle land i EØS-området.

Når den nye sementstandarden er klar, har norsk bransje seks måneder på seg til å omsette den til Norsk Standard. Samtidig har EU-kommisjonen ni måneder på seg til å bekjentgjøre standarden i De europeiske fellesskapers tidende. Fra den datoen kan sementen CE-merkes. Det gis en overgangsperiode på tolv måneder til å produsere etter gammel spesifiksjon, en periode som kan variere noe fra produkt til produkt.

Harmoniserte standarder produseres av CEN på oppdrag fra EU-kommisjonen og EFTA for å realisere det indre marked. I år kommer det 60 nye byggeproduktstandarder, og om noen få år vil antallet være tidoblet. I tillegg kommer 1500 prøvestandarder.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.