NATURVITENSKAP

Selvtettende vannrør

7. mars 2005 - 07:53

Doktor Ian McEwan satt og leste om rørlekkasjer i vannforsyningen da han skar seg på papiret. Så ble han sittende med fingeren i været mens han tørket av blodet.

Det som straks slo ham var at blodet selv har løsningen, blodet selv tetter jo lekkasjer. McEvan er dosent ved avdelingen for Environmental Hydraulics ved Aberdeen University i Skottland. Han spurte straks seg selv om man ikke kunne finne opp en tilsvarende løsning for lekke vannrør.

Verden over taper samfunnene milliarder av kroner i uka pga. av problemet.

Etter å ha ropt ut sitt Eureka! gikk doktoren over til å sjekke hvordan blodets platelets (BP’s) mestrer koaguleringen. Etter en del tenking oppfant han ATLLAS - Advanced Technology for Leak Location and Sealing.

Det dr. McEwan oppdaget underveis – som så mange har oppdaget før ham – var at det å fullt ut imitere det kroppen gjør, er fortærende vanskelig.

Hans BP av plast skulle utføre koaguleringsjobben mekanisk/hydraulisk, ved at de rives med av den lekkende vannstrømmen og etter hvert tetter hullet. Det er trykkforskjellen som smetter dem på plass og holder dem der.

Det sier seg selv at veien dit var langt og tornefull, preget av hundrevis av tester med stadig omformede BP’er.

De er smarte også: Ørsmå radiosendere i BP’ene forteller røreier hvor hullet er slik at han kan reparere det bedre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.