NETTARKIV

Selvkjølende ølfat

Fatølentusiaster kan nå glede seg over muligheten til å kjøpe ølet i 20-liters fat som selv kjøler ølet ned til seks grader, og holder temperaturen under ni grader i 12 timer etter at kjøleprosessen er startet selv når utetemperaturen passerer 30 grader i skyggen.

Det er det tyske bryggeriet Tucher som sammen med firmaet Zeo-Tech GmbH har utviklet det nye fatet. Til nå har øldrikkere verden over enten måttet ta til takke med flaskeøl, eller akseptere varmt øl til hageselskapene i sommervarmen.

Tiltrekker vann

Den nye konstruksjonen, som markedsføres under navnet Coolkeg, benytter seg av mineralet zeolitt, som har nærmest ubegrenset evne til å trekke til seg vann. Rundt kolben med ølet, plassert midt i fatet, er det lagt en fiberduk som er mettet med vann. Her er det vakum. I et ytre rom er det plassert tørket zeolitt, også dette under vakum. Mellom vannet og zeolitten er det plassert et rom for fordamping, samt en ventil.

En halv times tid før ølet skal nytes åpnes denne ventilen. Dermed strømmer vanndamp ut og suges opp av zeolitten. Vannet som blir igjen i fiberpelsen fryser øyeblikkelig til is og kjøler ned ølet.

Under renseprosessen i bryggeriet varmes det nå tomme fatet opp til 250 grader mens ølkolben innerst holdes kald. Dermed reverseres prosessen, vannet fordamper fra zeolitten som igjen tørker. Vanndampen kondenseres, og fiberpelsen mettes igjen med vann før fatet på nytt fylles med øl og sendes ut på markedet. Merprisen for dette kjølefatet begrenser seg til 10 tyske mark, eller drøyt 40 kroner.

Les mer om: