ENERGI

Selvgjort turbinmontasje i Dale

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
12. juli 2006 - 08:01
Vis mer

Dale kraftverk ligger nederst av kraftverkene i Bergsdalsvassdraget, 65 km øst for Bergen. V

annressursene i Bergsdalen utnyttes i flere trinn på rekke og rad nedover dalen. Dale kraftstasjon består av to separate stasjoner, Dale I og Dale II.

I 1990 ble fire av totalt seks aggregater i Dale I erstattet av ett nytt aggregat i Dale II, 450 meter inne i fjellet. I dag har de to kraftverkene en årsproduksjon på 671 GWh.To byggetrinn

Da det i 1985 ble vedtatt å bygge Dale II til erstatning for det gamle verket som ble tatt i bruk i 1927, ble det bestemt at utbyggingen skulle skje i to byggetrinn. I første byggetrinn ble det installert ett nytt aggregat på 113 MW i den nye stasjonen, mens det ble avsatt plass og gjort forberedelser for å installere ytterligere ett noe mindre aggregat på 30 til 50 MW.

De to gjenværende aggregatene i den gamle stasjonen var i så god stand at man fant det riktig å drive disse to i en periode framover. Begge aggregatene er på 14 MW. De er tilknyttet et smisveist turbinrør fra 1950, som har vært vedlikeholdt og kontrollert uten at det er påvist spesielle svakheter, men som måtte fornyes. Selv om det var plass til et aggregat på 50 MW, ble det bestemt å installere et aggregat på 30 MW siden det også kan produsere ved minstevannføring.Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Utvidet pådragskammer

Anleggsleder for den byggtekniske delen Otto Løkkebø regner med at de skal få ryddet opp etter betongarbeidene i kraftstasjonen rundt midten av juni. Da skal de ha støpt ferdig generatorfundament og gjort alt klart for montering av generatoren over ferien.

– Selv om stasjonen var gjort klar for et nytt aggregat, måtte vi utvide nedtstrøms pådragskammer, sier Løkkebø. I alt måtte de sprenge ut rundt 500 kubikkmeter fjell.

– Anleggsarbeidet med det nye aggregatet startet i oktober i fjor med montering av sugerørsbendet som går fra tromma og nedstrøms mot en luke som ble satt på plass i første byggetrinn, forklarer Løkkebø. Alle byggearbeidene har gått uten problemer.

BKK har en egen entreprenøravdeling som ikke bare arbeider med sine egne kraftverk, men som også blant annet tar på seg oppdrag i forbindelse med bygging av småkraftverk. – Med 30 vannkraftverk har vi hele tiden ett eller annet som skal rehabiliteres, sier Løkkebø.Prosjekthotell

Under montasjen av turbinen fra GE, har montørene fra BKK hatt tilgang til oppdaterte tegninger gjennom et såkalt prosjekthotell. Prosjekthotell er et nettbasert verktøy som brukes til å dele informasjon og filer. Dette er første gang at BKK har tilgang til et prosjekthotell på selve anleggsområdet under bygging av et nytt kraftverk.

I juni overlot Løkkebø byggelederansvaret til en person med elektrobakgrunn som skal styre den elektrotekniske delen. BKK Produksjon har inngått avtale med ABB om levering av generator, kontrollanlegg og hjelpeanlegg. Leveransen er et samarbeid med et kroatisk firma som skal levere generatoren på 35 MVA.

I alt koster utbyggingen av det nye aggregatet i Dale II rundt 75 millioner kroner. Fordi verket var klargjort på forhånd, står maskin- og elektrosiden for de tyngste kostnadene. Etter planen starter prøvedrift av det nye aggregatet i begynnelsen av neste år, og produksjonsstart er ventet i mars. Da blir de to siste maskinene fra 1950-tallet i «gamlestasjonen» pensjonert.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.