NYHETER_BYGG

Selvforsynte boliger

Seks blokker er planlagt ved Sogn Terrasse. Foreløpig er fire vedtatt bygget.

- Dette skal bli en fredet plett i Oslos myldrende byliv, forsikrer prosjektsjef Per Wilhelmsen.

Han sier det skal bli et selvforsynt samfunn med natur, bademuligheter og det meste av skoler, butikker og nødvendige tilbud i rimelig nærhet.

Siden stedet ligger utenfor konsesjonsområdet for fjernvarme, skal leilighetene oppvarmes med termostatstyrte panelovner. I tillegg er det installert en gasspeis på 4 kW i stua.

På kjøkkenet kan man få gasskomfyr. Dermed eksisterer det både alternativ oppvarming og kokemuligheter ved et eventuelt strømbrudd. Rørene er ferdig lagt fra en nedgravd fellestank, og hver leilighet har egen gassmåler.

Populære blokker

Byggherre for Sogn Terrasse er AS Selvaagbygg, Skips Tudor AS og Obos Nye Hjem AS. Selvaagbygg har totalentreprisen.

- Vi er tilfreds med salget hittil. I midten av mai var 80 leiligheter solgt. Første overlevering er i september. Leilighetene selges som selveierleiligheter og organiseres som sameie, sier Wilhelmsen. Han har ikke behov for å stresse arbeidsstokken. Fremdriften er bra fordi Selvaagbygg har kontroll på hele verdikjeden og boligene bygges tradisjonelt.

Blokkene ligger på tvers av kotene. Alle seks blokkene har en sammenhengende underjordisk garasje. Der har hver bolig en parkeringsplass. Gjesteparkering derimot er ute. Og alle leilighetene har trappefri adkomst.

Alle blokkene har sydvestvendte terrasser på ca. 15 kvadratmeter. Blokkene er delvis oppført av plasstøpt betong. Veggene støpes på stedet. Etasjeskillene består av prefabrikerte plattendekker med påstøp.

Selvaagbygg har stor tiltro til flate tak og benytter dem også på Sogn Terrasse. Vinduene og fasadene mot trafikken er støydempende. Fasadene er teglsteinforblendet, og vinduene har støydempende glass.

Moderne avfallssystem

Avfallet vil bli tatt hånd om av et moderne system. Som første område i Oslo blir alle blokkene i Sogn Terrasse knyttet til et felles avfallssugesystem med mobil tømming. Etter at avfallet er kastet, blir det mellomlagret i 11 underjordiske tanker. Det er flere fraksjoner, og hver fraksjon har sitt eget nedkast.

Alle tankene er koblet til en stamledning. Den har et tilkoplingspunkt utenfor selve bebyggelsesområdet for en spesialkonstruert sugebil. Oslo kommune har allerede kjøpt inn en slik bil.

Beboerne slipper søppeldunker. Andre fordeler er fravær av stank, og ingen fugler eller rotter kommer til å jakte på mat rundt blokkene på Sogn.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.