FAGARTIKLER

Selvforsynt med integrerte kretserMen det signaliserer fremveksten av en enorm konsumentgruppe i Kina. Kina har allerede over 10 mill. millionærer og over 100 mill. " middelklasse"-konsumenter med vestlig kjøpekraft.

Myndighetene skal firedoble BNP til 4000 mrd dollar innen 2020. Goldman Sachs estimerte nylig at den kinesiske økonomien, som nå er verdens fjerde største, kan komme til å passere den tyske i løpet av fire år, den japanske innen 2015 og den amerikanske innen 2039. Den kinesiske industriutviklingen er motoren i dette økonomiske eventyret. På få år har landet gått fra å være en produsent av lavteknologiprodukter med dårlig kvalitet til å produsere høyteknologiske produkter med god kvalitet. Hvordan har dette vært mulig?

Teknologi-import:

Ett av svarene er teknologi-import. Dette har vist seg å være en langt billigere inngangsbillett for å utvikle Kina til et teknologisamfunn enn å skaffe seg egne oppfinnelser gjennom forskning. Ved samtidig å fokusere forskning og teknologiutvikling, har Kina de siste 10-15 årene tatt igjen det meste av forspranget til Europa, USA, Japan og Korea. Ett eksempel er produksjonen av integrerte kretser (IC-er).

I 2003 forbrukte kinesiske fabrikker 24,4 mrd dollar i integrerte kretser, en økning på 57 prosent fra 2002. I løpet av 2007 forventes forbruket å øke til 80 mrd dollar. Lokale kinesiske IC-produsenter tok kun 3,4 prosent av denne lokale markedsandelen i 2003. En grunn er teknologi, da få kinesiske bedrifter i dag kan produsere så komplekse IC-er som industrien etterspør. En annen grunn er den relative umodenheten de kinesiske designhusene fortsatt har innen denne bransjen. Nå vil kineserne gjøre noe med dette, gjennom å øke kvantiteten og kvaliteten på sine investeringer innen IC-sektoren. De blir godt hjulpet av etterspørselen fra markedet, da den globale IC-fabrikkapasiteten nå utnyttes 90 prosent.

9 prosent av verdensmarkedet i 2007?

Kina er i ferd med å bygge en rekke nye IC-fabrikker, inkludert 300 mm wafer-prosesseringsfabrikker med avanserte teknologi. I henhold til iSuppli forventes Kina å stå for 9 prosent av global wafer-produksjon i 2007, en økning fra 4 prosent i 2003.

Utenlandske produsenter av IC-er øker nå sin produksjon i Kina. Jazz Semiconductor satser på at Advanced Semiconductor Manufactoring Corp (ASMC) og Shanghai Huahong NEC Electronics skal dekke mye av deres etterspørsel. ASMC og Huahong forventes hver for seg å kunne levere 10.000 wafers pr. mnd til Jazz i år. Dersom Huahong behersker det amerikanske selskapets 0,18 mikron prosessteknologi, har Jazz forpliktet seg til å kjøpe for minst 30 mill. dollar fra dem innen utgangen av 2005.

Utlendinger i kø

Også Intel, Texas Instruments, Fairchild Semiconductor, PMC-Sierra, Infineon Technologies og Agilent Technologies har nylig annonsert store investeringer i Kina, basert på etterspørselen etter forskjellige IC-er for bruk i kinesisk forbrukerelektronikk, telekommunikasjon og kontorautomatiseringsprodukter. Tysklands Infineon Technologies har vært mest aktiv i overføring av spissteknologi til sin kinesiske partner Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), inkludert utstyr som gjør det mulig å produsere linjebredder ned til 0,11 mikron.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.