IT

Selger ulåst iPhone

Apple iPhone. Mobiltelefon. Smartphone. Musikkspiller. Multimediespiller. MP3-spiller. iTunes. iPod.
Apple iPhone. Mobiltelefon. Smartphone. Musikkspiller. Multimediespiller. MP3-spiller. iTunes. iPod. Bilde: Apple
Dag Yngve Dahle
22. nov. 2007 - 15:48

Deutsche Telekom fikk tidligere i år den etterlengtede kontrakten med Apple om å selge IPhone i Tyskland.

Apple har valgt å selge iPhone med obligatorisk abonnement hos ett selskap i hvert land.

Tvunget

Telefonen er siden 9. november blitt solgt med abonnement hos selskapets mobilselskap T-Mobile. Prisen har vært 399 Euro, som er om lag 3200 kroner.

Men konkurrenten Vodaphone, et britisk mobilselskap som opererer i Tyskland, tok saken til retten. De hevdet at det å låse iPhone til ett mobilselskap er i strid med tysk lov.

Tidligere denne uka kom avgjørelsen, som gikk i Vodaphones favør.

Dermed ble Deutsche Telekom tvunget til å selge iPhone uten abonnement. Det skjedde onsdag. Prisen er 999 Euro, altså rundt 8000 kroner. Det er i samme prisklasse som de dyreste mobiltelefonene til Nokia og Sony Ericsson.

Avgjørelsen betyr at både Deutsche Telekom og Apple taper penger. Førstnevnte fordi de vil tjene mindre på at kundene ringer og sender SMS- og MMS-meldinger, sistnevnte fordi de ikke får den avtalte andelen av disse inntektene.

Om få dager kommer iPhone for salg i Frankrike, der det ikke er lov å binde telefoner til ett abonnement. I Norge er dette lov, og svært vanlig. Både Telenor, NetCom og andre mobiloperatører selger mobiltelefoner billigere mot at kundene binder seg til et 12 måneder langt abonnement.

Balanse

Får så avgjørelsen i Tyskland noen betydning for praksisen her i landet?

Willy Jensen, direktør i Post- og teletilsynet, sier på generelt grunnlag at tilsynet ikke er tilhenger av slike bindinger. Han signaliserer likevel at Norge ikke vil følge Tysklands eksempel.

– Vi liker ikke denne typen låsing og bundling. Det hindrer konkurranse og reduserer forbrukernes valgmuligheter. Vi misliker spesielt abonnementer med 12 måneders binding. Både vi og forbrukermyndighetene ønsker at bindingstida kun skal være seks måneder, sier han.

– Men vi har ikke lovhjemmel for å gjøre noe med denne praksisen. Jeg er heller ikke sikker på om det er lurt å gjøre noe med det. Vi må ha en balanse mellom offentlige og inngrep og markedets frie spill. Dessuten er det en verdi i seg selv å få telefonene billigere, slik man gjør ved å kjøpe operatørlåste telefoner, sier Jensen.

Tviler på iPhone-lansering i år

BILDESERIE: Drømmedingsene

iPhone er her

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.