– Selger Telenors VimpelCom-aksjer i nær framtid

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har fortsatt ikke kontroll over situasjonen i Russland. Nå ser det ut til at aksjene blir solgt.
Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har fortsatt ikke kontroll over situasjonen i Russland. Nå ser det ut til at aksjene blir solgt. (Bilde: Falch, Knut )

– Aksjene kommer til å bli overført for salg ved auksjon i nær framtid, heter det i en uttalelse på nettstedet til den aktuelle namsmannen.

Før anken

Uttalelsen om ytterligere forberedelser av tvangssalg av aksjene kommer midt i oppkjøringen til ankebehandlingen av søksmålet, som er rettet mot Telenor i Russland.

Det norske telekonsernet kjemper innbitt for å hindre et tvangssalg inntil den rettslige prosessen er avsluttet.

– Vi er ikke sikre på når dette eventuelt skal skje og hva som ligger i begrepet «nær framtid», sier informasjonssjef Dag Melgaard i Telenor til NTB.

Krever milliarder

Det er VimpelCom-aksjonæren Farimex som har saksøkt Telenor fordi den mener Telenor forsinket et oppkjøp av mobiloperatøren URS/Wellcom i Ukraina.

Selskapet har så langt fått medhold i to rettsinstanser, og er blir tilkjent 1,7 milliarder amerikanske dollar, tilsvarende rundt 11 milliarder kroner etter dagens kurs, i erstatning.

Retten i Omsk har tatt arrest i Telenors aksjer for å sikre oppgjøret.

– Inndrivingen av kravet er basert på en feilaktig og grunnløs rettsavgjørelse og skal ikke finne sted, sier Jan Edvard Thygesen, som er konserndirektør og leder for Telenors virksomheter i Mellom- og Østeuropa.

Ankebehandling

Onsdag skal en domstol behandle Telenors anke over dommen, og Telenor har forsøkt å få inndrivingen av pengene utsatt til etter at ankesaken er avgjort.

– Selv om trusselen om salg av Telenors VimpelCom-aksjer har vært til stede helt siden aksjene ble tatt i arrest, forventer vi at namsmannen stanser enhver plan om salg eller auksjon inntil saken er hørt av alle nødvendige rettsinstanser. Vi er sikre på at den feilaktige dommen i Omsk til syvende og sist vil bli annullert. Det vil derfor være uhørt om namsmannen nå skulle starte et salg, sier Thygesen.

Telenor eier 33,6 prosent i VimpelCom. Den andre storaksjonæren er den russiske Alfagruppen, som har en eierandel på 42,4 prosent.

Telenor hevder Farimex opptrer som stråmann for Alfagruppen, noe Alfagruppen bastant har avvist.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå