IT

– Selger Telenors VimpelCom-aksjer i nær framtid

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har fortsatt ikke kontroll over situasjonen i Russland. Nå ser det ut til at aksjene blir solgt.
Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har fortsatt ikke kontroll over situasjonen i Russland. Nå ser det ut til at aksjene blir solgt. Bilde: Falch, Knut
8. juni 2009 - 15:01

– Aksjene kommer til å bli overført for salg ved auksjon i nær framtid, heter det i en uttalelse på nettstedet til den aktuelle namsmannen.

Før anken

Uttalelsen om ytterligere forberedelser av tvangssalg av aksjene kommer midt i oppkjøringen til ankebehandlingen av søksmålet, som er rettet mot Telenor i Russland.

Det norske telekonsernet kjemper innbitt for å hindre et tvangssalg inntil den rettslige prosessen er avsluttet.

– Vi er ikke sikre på når dette eventuelt skal skje og hva som ligger i begrepet «nær framtid», sier informasjonssjef Dag Melgaard i Telenor til NTB.

Krever milliarder

Det er VimpelCom-aksjonæren Farimex som har saksøkt Telenor fordi den mener Telenor forsinket et oppkjøp av mobiloperatøren URS/Wellcom i Ukraina.

Selskapet har så langt fått medhold i to rettsinstanser, og er blir tilkjent 1,7 milliarder amerikanske dollar, tilsvarende rundt 11 milliarder kroner etter dagens kurs, i erstatning.

Retten i Omsk har tatt arrest i Telenors aksjer for å sikre oppgjøret.

– Inndrivingen av kravet er basert på en feilaktig og grunnløs rettsavgjørelse og skal ikke finne sted, sier Jan Edvard Thygesen, som er konserndirektør og leder for Telenors virksomheter i Mellom- og Østeuropa.

Ankebehandling

Onsdag skal en domstol behandle Telenors anke over dommen, og Telenor har forsøkt å få inndrivingen av pengene utsatt til etter at ankesaken er avgjort.

– Selv om trusselen om salg av Telenors VimpelCom-aksjer har vært til stede helt siden aksjene ble tatt i arrest, forventer vi at namsmannen stanser enhver plan om salg eller auksjon inntil saken er hørt av alle nødvendige rettsinstanser. Vi er sikre på at den feilaktige dommen i Omsk til syvende og sist vil bli annullert. Det vil derfor være uhørt om namsmannen nå skulle starte et salg, sier Thygesen.

Telenor eier 33,6 prosent i VimpelCom. Den andre storaksjonæren er den russiske Alfagruppen, som har en eierandel på 42,4 prosent.

Telenor hevder Farimex opptrer som stråmann for Alfagruppen, noe Alfagruppen bastant har avvist.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.