Selger stål til Thailand

Leif Hübert har vært en lokal stålgrossist på Sørlandet. Så investerte bedriften fem millioner i en avansert og automatisert slipemaskin. Nå selger de stål verden rundt - og leverer også til Thailand.

11. feb. 2016 - 07:00

Det har vært en prosess som startet så tidlig som i 1994. Med talløse møter og vurderinger, men uten beslutning. Så kom Johan Sverdrup, og det ble stilt krav til slipemaskin.

– Da inviterte vi Grobi og Bjørn Erik Myhre ned hit. Vi diskuterte hvor maskinen skulle stå, og bestilte. Han lurte på om vi ikke skulle ha et styremøte for å godkjenne beslutningen. Men eieren var med på møtet, og han svarte at det styremøtet hadde vi nå. Det er bra å ha en eier som er tett på, sier Frank Solås, som er plassjef på anlegget på Søgne utenfor Kristiansand.

Nyeste styringssystem

Maskinen Grobi har levert har vært i produksjon en stund, men det er en siste oppgradert versjon som er installert hos Leif Hübert. Styringssystem, pls-er, frekvensomformere, motorstyringer og det meste som bidrar til at maskinen fungerer som den skal er levert av Omron.

Vis mer

– Vi har samarbeidet med Omron i mange år. Denne siste maskinen er utstyrt med nyeste Sysmac, vi fikk ikke brukt det gamle programmet så vi måtte programmere alt på nytt. Nå kan maskinen tunes bedre, og alt kan skje fra kontrollpanelet. Pls-ene kan styre 256 akser, sier Myhre.

Han forteller at den nye versjonen er utviklet i tett samarbeid med Omrons eksperter.

– Ja, det har vært en del møter, bekrefter Henning Mjåvatn, salgsingeniør i Omron.

Har du lest: Ny morgen for Go'morgen 

Barcelona-tur

Arbeidet med å fornye slipemaskinen startet i april i år. Maskinen var montert og klar i august. Dagen før Automatisering besøkte Leif Hübert kom meldingen om at ISO-sertifisering var på plass, ISO 14001 og 9001.

– Vi startet med å besøke Omrons automasjonssenter i Barcelona. Målet var å oppnå bedre brukervennlighet for operatørene, bedre støydemping og mindre utslipp av slipestøv, sier Mjåvatn.

Mens tidligere versjoner var åpne, er versjonen som er montert på Søgne kapslet inn med tak og vegger rundt om og med åpninger for å kjøre bjelkene gjennom maskinen.

Nå benyttes EtherCAT, alt kjører i en bus-løsning. Det gjør maskinen modulær, det blir enklere å utvikle eller utvide den. Maskinen kan håndtere bjelker fra 200 til 1000 mm uten omstilling, den gjør alle justeringer selv.

Mjåvatn er synlig stolt over Omrons bidrag til Grobis slipemaskin.

– Den er et godt eksempel på at med de nye systemene våre kan vi kjøre alt, sier han.

En av forbedringene Myhre peker på er at slipebåndene nå varer lenger enn på tidligere versjoner.

– Ja, jeg er imponert over hvor lenge de varer, bekrefter Solås.

Les om: Fremtidens fiskefiletlinje

Nye markeder – økt salg

Teknikken er én ting, mer interessant er hva den fører til. Solås sier at så vidt han kjenner til er de den eneste stålgrossisten med en slik maskin, og det har kundene merket. I tillegg til slipemaskinen er det også installert et anlegg for priming. Til sammen har det ført til 10 nye arbeidsplasser. Solås anslår at slipemaskinen alene har skapt fem av disse.

– Vi leverer nå til Thailand, vi er mer konkurransekraftige enn vi har vært. Ordren til Thailand henger direkte sammen med investeringen i slipemaskinen. I første runde skal vi levere 310 tonn, totalt er ordren på 15 000 tonn. Med det trykket vi har nå, vil investeringen være nedbetalt til sommeren, sier Solås.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.