Det har vært en prosess som startet så tidlig som i 1994. Med talløse møter og vurderinger, men uten beslutning. Så kom Johan Sverdrup, og det ble stilt krav til slipemaskin.
– Da inviterte vi Grobi og Bjørn Erik Myhre ned hit. Vi diskuterte hvor maskinen skulle stå, og bestilte. Han lurte på om vi ikke skulle ha et styremøte for å godkjenne beslutningen. Men eieren var med på møtet, og han svarte at det styremøtet hadde vi nå. Det er bra å ha en eier som er tett på, sier Frank Solås, som er plassjef på anlegget på Søgne utenfor Kristiansand.
Nyeste styringssystem
Maskinen Grobi har levert har vært i produksjon en stund, men det er en siste oppgradert versjon som er installert hos Leif Hübert. Styringssystem, pls-er, frekvensomformere, motorstyringer og det meste som bidrar til at maskinen fungerer som den skal er levert av Omron.
Norsk Stål – Leif Hübert
Tidligere var Norsk Stål og Leif Hübert to konkurrerende stålgrossister. I februar i år kjøpte investoren Leif Hübert 50 prosent av aksjene i Norsk Stål. Senere kjøpte han de resterende 50 prosentene fra indiske Tata, og en fusjonsprosess har startet. Navnet blir Norsk Stål, og Leif Hübert Stål opphører som bedrift. Avdelingen på Søgne blir da ansvarlig for Norsk Ståls leveranser til offshoresektoren. Det skyldes blant annet at det er god tilgang til dypvannskai.
Grobi
Grobi holder til på Raufoss Industripark. Bedriften ble stiftet i 1985, da som et utviklingsselskap for andre industribedrifter i området.
Bjørn Erik Myhre er nå eier og eneste ansatte i selskapet som i tillegg til å fungere som maskinbygger også leverer produktutvikling på oppdrag.
En avtale med andre bedrifter i industriparken sikrer ham tilgang til et team på fire eksperter når det er behov.
Slipemaskinen han utviklet for stålbransjen er kjent langt utenfor Norges grenser. En er solgt til Storbritannia, og senere videresolgt til USA. En slipemaskin er levert til Nederland, og Myhre er nå i samtaler om å levere en maskin til et canadisk brubyggerselskap.
Grobi har også Kongsberg Automotive og Nammo som faste kunder.
Omron
Japansk verdensomspennende konsern som ble etablert i 1933, under navnet Tateisi Electric Manufacturing Co. Siden 1990 har selskapets navn vært Omron Corporation. Hele konsernet omsatte i 2014 for mer enn 62 milliarder kroner og har 39 500 ansatte.
Hovedproduktene er systemer og komponenter knyttet til automatisering.
I Norge har Omron vært representert siden 1989 da Omron Electronics Norway ble stiftet. Selskapet har i dag 23 ansatte og omsetter for nærmere 80 millioner kroner i løpet av ett år.
– Vi har samarbeidet med Omron i mange år. Denne siste maskinen er utstyrt med nyeste Sysmac, vi fikk ikke brukt det gamle programmet så vi måtte programmere alt på nytt. Nå kan maskinen tunes bedre, og alt kan skje fra kontrollpanelet. Pls-ene kan styre 256 akser, sier Myhre.
Han forteller at den nye versjonen er utviklet i tett samarbeid med Omrons eksperter.
– Ja, det har vært en del møter, bekrefter Henning Mjåvatn, salgsingeniør i Omron.
Har du lest: Ny morgen for Go'morgen
Barcelona-tur
Arbeidet med å fornye slipemaskinen startet i april i år. Maskinen var montert og klar i august. Dagen før Automatisering besøkte Leif Hübert kom meldingen om at ISO-sertifisering var på plass, ISO 14001 og 9001.
– Vi startet med å besøke Omrons automasjonssenter i Barcelona. Målet var å oppnå bedre brukervennlighet for operatørene, bedre støydemping og mindre utslipp av slipestøv, sier Mjåvatn.
Mens tidligere versjoner var åpne, er versjonen som er montert på Søgne kapslet inn med tak og vegger rundt om og med åpninger for å kjøre bjelkene gjennom maskinen.
Nå benyttes EtherCAT, alt kjører i en bus-løsning. Det gjør maskinen modulær, det blir enklere å utvikle eller utvide den. Maskinen kan håndtere bjelker fra 200 til 1000 mm uten omstilling, den gjør alle justeringer selv.
Mjåvatn er synlig stolt over Omrons bidrag til Grobis slipemaskin.
– Den er et godt eksempel på at med de nye systemene våre kan vi kjøre alt, sier han.
En av forbedringene Myhre peker på er at slipebåndene nå varer lenger enn på tidligere versjoner.
– Ja, jeg er imponert over hvor lenge de varer, bekrefter Solås.
Les om: Fremtidens fiskefiletlinje
Nye markeder – økt salg
Teknikken er én ting, mer interessant er hva den fører til. Solås sier at så vidt han kjenner til er de den eneste stålgrossisten med en slik maskin, og det har kundene merket. I tillegg til slipemaskinen er det også installert et anlegg for priming. Til sammen har det ført til 10 nye arbeidsplasser. Solås anslår at slipemaskinen alene har skapt fem av disse.
– Vi leverer nå til Thailand, vi er mer konkurransekraftige enn vi har vært. Ordren til Thailand henger direkte sammen med investeringen i slipemaskinen. I første runde skal vi levere 310 tonn, totalt er ordren på 15 000 tonn. Med det trykket vi har nå, vil investeringen være nedbetalt til sommeren, sier Solås.