ARKIVNYHETER

Selger olje i TV-auksjon

OLJE: Irak tilbyr nå kontrakter for utenlandske oljeselskaper, selv om dette er omstridt. Dette bilder viser en av DNOs operasjoner i nord-irak.
OLJE: Irak tilbyr nå kontrakter for utenlandske oljeselskaper, selv om dette er omstridt. Dette bilder viser en av DNOs operasjoner i nord-irak. Bilde: DNO
Kjetil Malkenes Hovland
30. juni 2009 - 09:45

Kappløpet om den irakiske oljen er i gang, og auksjonen sendes direkte på TV.

I dag tilbyr Irak oljekontrakter for seks oljefelter og to gassfelter, de første siden invasjonen i 2003.

31 oljeselskaper deltar, inkludert Exxon Mobil, Shell og Total. Norske StatoilHydro har ikke bekreftet om de vil legge inn bud.

31 oljeselskaper deltar, inkludert Exxon Mobil, Shell og Total. Norske StatoilHydro har ikke bekreftet om de vil legge inn bud.RESERVER: Irak produserer bare 2,4 millioner fat olje per dag, men ønsker å øke til 4 millioner fat. Nå auksjonerer regjeringen bort driften av en del olje- og gassfelter, til protester fra nasjonalforsamlingen.

Store reserver

Irak har verdens fjerde største oljereserver på 115 milliarder fat, og ligger på et mye lavere produksjonsnivå enn de kunne ha gjort.

– Vi ønsker å øke oljeproduksjonen fra 2,4 millioner fat olje per dag til mer enn fire millioner fat innen fem år, sier oljeminister Hussein al-Shahristani på irakisk fjernsyn, ifølge BBC.

Kontraktene som tilbys i dag varer i 20 år, og inkluderer reserver på rundt 43 milliarder fat.

Parlamentet skuffet

Opprinnelig skulle auksjonen ha startet i går, men sandstormer i Bagdad førte til en utsettelse fordi flyplassen ble stengt.

Ifølge BBC er parlamentet skuffet over at de ikke har fått sjanse til å ta stilling til avtalene som skal inngås. Lederen for olje- og gasskomiteen i Irak har ifølge Reuters kalt kontraktene ulovlige og grunnlovsstridige.

– De som kritiserer dette fra et nasjonalistisk grunnlag, mener det ikke er riktig å gå i gang med tildelinger før oljelovverket er på plass. I tillegg er kurderne mot dette. De ser alt som kan styrke Iraks oljeminister, som en trussel, sa forsker Reidar Visser ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NTB nylig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Støre i Irak

Norge skal nå opprette ambassadekontor i Bagdad, underlagt ambassaden i Amman. Utenriksminister Jonas Gahr Støre var i Irak mandag.

– Det er grunn til å normalisere de politiske forbindelsene med Irak. Vi etablerer oss der for å følge opp avtaler vi har inngått med Irak og utvikle nytt samarbeid, sa Støre til NTB.

Han har også snakket med irakiske ledere om StatoilHydro.

– Irak ønsker engasjement fra erfarne internasjonale selskaper og har historisk sett respekt for den kunnskapen og erfaringen Norge og norske selskaper har, sier utenriksministeren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.