INDUSTRI

Selger missiler for 2,7 milliarder

TORPEDOER: Avfyring av sjømålsmissiler fra teststasjon i USA. Med den nye kontrakten er KDA sikret jobb i lang tid framover.  FOTO: KDA
TORPEDOER: Avfyring av sjømålsmissiler fra teststasjon i USA. Med den nye kontrakten er KDA sikret jobb i lang tid framover. FOTO: KDA Bilde: KDA

De nye sjømålsmissilene, Naval Strike Missile – NSM, er hovedbestykning for Skjold-klasse Missil Torpedobåter og den nye Fridtjof Nansen-klasse fregatter.

Avtalen mellom Forsvarets Logistikkorganisasjon, FLO og KDA omfatter serieproduksjon av det nye sjømålsmissilet.

Historisk stor

Kjøpesummen på 2,746 milliarder kroner, som inkluderer overgangskontrakten på 200 millioner kroner.

– Dette er den største kontrakten Kongsberg-gruppen noen gang har fått. Basert på erfaringer fra Penguin-missilet, har Det norske forsvaret lagt grunnlaget for 30-40 år med avansert industriell virksomhet. Dette er et godt eksempel på hvordan Forsvarets behov kan kombineres med industrielle satsinger, som igjen gir betydelig verdiskaping og kompetanseoppbygging, sier konsernsjef Jan Erik Korssjøen.Flere land interessert

Det har tatt rundt 10 år å utvikle det nye missilet. Utviklingskontrakten mellom Sjøforsvaret og KDA ble underskrevet like før jul i 1996, med en prislapp på 1,5 milliarder kroner.

Missilet ble utviklet i nært samarbeid med Sjøforsvaret, Forsvarets forskningsinstitutt og norske industrimiljøer.

Viser fram

– Kontrakten vil gi oss den nødvendige referansen vi trenger for å kunne selge missilet til andre lands sjøforsvar. En rekke land har allerede vist interesse for NSM, sier administrerende direktør i KDA, Tom Gerhardsen.

Det finnes allerede planer om å videreutvikle NSM til andre våpengreiner, både som mobile batterier og for fly og helikoptre.

Missilet kan brukes både som våpen og til rekognosering.Store ringvirkninger

Kontrakten innebærer produksjon av NSM til det norske Sjøforsvarets nye fregatter av Nansen-klassen og til missiltorpedobåtene av Skjold-klassen.

Produksjonen vil strekke seg frem til 2014, og vil sikre arbeid til 200-250 personer på Kongsberg i denne perioden.

Nærmere 120 underleverandører vil få direkte oppdrag som følge av denne kontrakten.

I tillegg til i Buskerud, vil det bli stor og viktig aktivitet i Akershus og Oppland.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.