NETTARKIV

Selger massefabrikk

Norske Skog Canada, der Norske Skog eier 50,8 prosent, får rundt 950 millioner kroner for salget, og kjøper er amerikanske Pope & Talbot, Inc. Rundt 212 millioner kroner skal innløses i aksjer i det nye eierselskapet. Endelig overtakelse er forventet i slutten av mai.

– Med dette har vi ytterligere konsentrert virksomheten omkring treholdig trykkpapir, uttaler konsernsjef Jan Reinås i Norske Skog i en pressemelding. – Fabrikken i Mackenzie har hatt god lønnsomhet i den korte perioden Norske Skog var majoritetsaksjonær, og vi er glade for å ha fått inn en ny eier med stor kompetanse på markedsmasse.

Mackenzie Pulp har kapasitet på 230.000 tonn markedsmasse. Fabrikken ligger i innlandet av British Columbia, knapt 1.000 km nord for Vancouver.

Norske Skog har som erklært strategi å konsentrere seg om kjerneområdet treholdig trykkpapir. Masseproduksjon ligger utenfor kjerneområdet.

Salget av Mackenzie har ingen betydning for beslutningen om ekstraordinært utbytte fra Norske Skog Canada, eller avtalen om kjøp av Pacifica Papers. Som tidligere meddelt vil Norske Skog eie 35–40 prosent i Norske Skog Canada etter at disse transaksjonene er gjennomført.

Pope & Talbot har hovedkontor i Portland, Oregon. Selskapet har fra før av betydelig aktivitet i British Columbia, med massefabrikken Harmac Pulp, tre sagbruk samt skogbruk.

Les mer om: