KRAFT

– Selg de mobile gasskraftverkene

NARR: - Det er et faktum at de mobile gasskraftverkene aldri vil bli satt i drift. Statnett har holdt oss for narr, mener fylkeordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik.
NARR: - Det er et faktum at de mobile gasskraftverkene aldri vil bli satt i drift. Statnett har holdt oss for narr, mener fylkeordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik. Bilde: Statnett
Mona Sprenger
2. feb. 2010 - 13:25

– Jeg skjønner ikke hva Statnett skal med de mobile gasskraftverkene. Vi har hatt priser opp i 11 kroner/kWh. Dette er å holde oss for narr.

Heller ENØK

Fyllingsgraden i vannmagasinene i Midt-Norge falt med 3,7 prosentpoeng til 41,4 prosent sist uke. På samme tid i fjor var fyllingsgraden 51,5 prosent. Den lave fyllingsgraden gjør at Statnett har bedt om energiopsjoner med industrien, skriver Montel.

Fylkesordføreren har nå bedt Enova om en betraktning på hvilken effekt energieffektiviseringstiltak i størrelsesorden 2,1 milliarder kroner vil ha på strømforbruket i Midt-Norge.

Sandvik er klar på at de mobile gasskraftverkene aldri kommer til å bli brukt, og viser til Statnetts virkemidler for å sikre energibalansen (SAKS). Her er igangsetting av reservegasskraftverk virkemiddel nummer 12.

Industrien stenger SELG: - Statnett bør selge kraftverkene. Så kan vi bruke pengene på enøk-tiltak. Det vil gi en umiddelbar effekt., mener Tore O. Sandvik, fylkesordfører i Sør-Trøndelag fylke
Industrien stenger SELG: - Statnett bør selge kraftverkene. Så kan vi bruke pengene på enøk-tiltak. Det vil gi en umiddelbar effekt., mener Tore O. Sandvik, fylkesordfører i Sør-Trøndelag fylke

Industrien stenger

– Det er et faktum at de aldri kommer til å bli satt i drift. Vi må forholde oss til det regimet vi har. Punkt en er pris. Når det er energiknapphet stiger prisen, og når den blir for høy stenger Södra Cell, Norske Skog, Elkem og andre aktører. Det frigjør nok kraft til at problemet med forsyningssikkerheten forsvinner, sier fylkesordføreren.

Han er overbevist om at vi aldri vil komme ned til punkt 12.

– Vi har ikke lov til å fyre opp reservekraftverkene for å forhindre at industrien stenger ned. Disse aktørene kan også selge kraften sin for en god pris.

Kan ikke vente

Statnett har fått konsesjon på en ca. 300 km lang (420 kV) kraftledning fra Ørskog på Sunnmøre til Sogndal i Indre Sogn, for å bedre kraftsituasjonen i landsdelen.

– Dette er en god løsning, men får vi denne linjen om fem år? Kanskje viser det seg at det tar enda lengre tid og det blir ikke bygging før i 2015. For oss er det en fattig trøst. Dette er en håpløs situasjon for kraftkrevende situasjon, som kanskje vedvarer i fem til sju år, sier Sandvik, som er bekymret for den kraftkrevende industrien.

Han mener at Statnett heller bør selge kraftverkene.

– Så kan vi bruke pengene på enøk-tiltak. Det vil gi en umiddelbar effekt. Vi kan ikke vente på disse kraftledningene. Det vil ta for lang tid.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.