IT

Seks skritt mot nettpirater

Slik vil amerikanerne stoppe ulovlig fildeling.

Amerikanerne innfører nye tiltak mot nettpirater.
Amerikanerne innfører nye tiltak mot nettpirater. Bilde: Colourbox
26. feb. 2013 - 18:49

Center for Copyright Information (CCI) og fem store internettleverandører lanserte mandag 25. februar et nytt system som skal motarbeide nettpirater.

Systemet har fått navnet Copyright Alert System (CAS), og består av seks skritt.

Les også: Gjør nettet tregt for piratene

Påståtte overtramp

Systemet bygger på at rettighetshavere som oppdager at materiale de har rettigheter til blir ulovlig distribuert gjennom et peer-to-peer-nettverk, skal varsle internettleverandørene.

Et slikt varsel skal inneholde informasjon om når det påståtte overtrampet skjedde og hvilken fil som skal ha blitt ulovlig distribuert.

Varselet skal også inneholde IP-adressen til den som distribuerte materialet. Slik kan internettleverandøren identifisere fildeleren, og varsle vedkommende om at hun har begått et overtramp.

Det at en rettighetshaver hevder at du har delt innhold ulovlig, er altså nok til at du mottar en advarsel. Ifølge CCI kan du imidlertid kreve en uavhengig gjennomgang av saken din dersom du mener advarselen er feilaktig.

Dersom du mener du har mottatt en feilaktig advarsel, kan du kreve en uavhengig gjennomgang under administrasjon av American Arbitration Association. Dette vil koste $35 dollar, et beløp du vil få refundert dersom du får medhold i klagen.

Les også: Intensiverer jakten på nettpirater

«Mindre konsekvenser»

Dersom det kommer varsler om at den samme IP-adressen er involvert i ytterligere ulovlig fildeling, vil internettabonnenten motta opp til fem advarsler til.

De to siste advarslene vil også medføre det CCI kaller «mindre konsekvenser for å understreke hvor alvorlig problemet er».

Disse konsekvensene vil variere mellom de forskjellige internettleverandørene. Mulige tiltak kan for eksempel være reduksjon av netthastigheten, blokkering av nettilgang inntil du kontakter internettleverandøren, eller at et hvert forsøk på å gå på nett vil lede deg til en egen nettside der du må lese og respondere på informasjon før du kommer videre.

CCI skriver på sine nettsider at CAS ikke vil kreve at internettleverandører avslutter abonnementet ditt.

Ifølge CCI, skal ikke systemet innebære overvåkning av nettrafikken utenfor peer-to-peer-nettverkene. CCI skriver også på nettsidene sine at internettleverandørene ikke skal utlevere personlig informasjon til rettighetshavere eller andre uten etter rettslig kjennelse.

Les også:

Svensk tv-pirat dømt til rekorderstatning

Vet du hva du risikerer ved å dele filer?  

Årets viktigste cyberkrimtrender

I disse landene er folk mest på Pirate Bay  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.