IT

Seks kanaler i lomma i dag

SJEFEN I LOMMA: Mini-TV blir navnet på selskapet som skal testsende seks TV-kanaler i østlandsområdet de neste to årene og ledes av Gunnar Garfors.
SJEFEN I LOMMA: Mini-TV blir navnet på selskapet som skal testsende seks TV-kanaler i østlandsområdet de neste to årene og ledes av Gunnar Garfors. Bilde: Odd Richard Valmot
15. mai 2009 - 13:43

Mini-TV er lansert og behørig åpnet av kulturminister Trond Giske.

Det nye TV-nettet har konsesjon for fem sendere i østlandsområdet og skal sende frem til 1.11.2011.

Usikkert

Så skal suksessen avgjøre om nettet skal bli landsdekkende, og så får publikum avgjøre.

I denne perioden vil det sendes seks kanaler som kan tas imot på en rekke ulike dingser.

I tillegg får man også alle radiokanalene på DAB.

– Selv om dette er TV for folk på farten ser vi fra andre land at mellom 40 og 50 prosent ser mini-TV i sofaen hjemme og det passer godt til vårt nye slagord; "Mini-TV får storskjermen din til å se større ut." Og de som tror at internett overtar for TV må tro om igjen. Den totale TV-tittingen har gått opp de siste årene og jeg tror Mini-TV vil passe veldig godt inn i dette bildet, sier sjefen for Mini-TV, Gunnar Garfors.

På alle slags dingser

Han peker på at Mini-TV ikke bare handler om mobiltelefoner. Mini-TV kan folk få i en lang rekke dingser.

Det vil komme mange ulike mottakere på markedet. Til og med en USB-pinne som gjør at man kan få signalene på PC-en.

Flere mobilprodusenter har indikert at det kan komme mobiler med innebygget DMB-mottaker på markedet før jul.

I tillegg ønsker mange utstyrsleverandører å komme inn i dette nye market.

Gratis

Fra lanseringen vil det ikke koste noe å ta imot de nye TV-signalene. NRK vil alltid være gratis, men TV2 og MTG vil nok teste ut betal-TV i framtiden.

– Vi tror det er riktig at TV håndteres av kringkasterne, selv om vi også samarbeider med teleselskapene. Kringkastet TV har ingen begrensninger, mens TV over mobilnettet vil bare kunne betjene seks seere per basestasjon. Men kombinasjonen er bra. Direktesendt TV via Mini-TV og opptak via mobilnettet. Rapportene vi har fått inn fra prøvesendingene er veldig positive og vi vet at mottak fungerer i opptil 300 km/t selv om vi ikke anbefaler at det testes ut her til lands, sier Garfors.

Informasjon overalt ÅPNET: Kulturminister Trond Giske sto for åpningen av MiniTV.
Informasjon overalt ÅPNET: Kulturminister Trond Giske sto for åpningen av MiniTV.

Informasjon overalt

– Vi lever i en tid da formidling av informasjon går raskere enn noen gang og det gir seg utslag i store og små nyheter hele tiden. Det gjelder også informasjon som bare var tilgjengelig i stua før. Aktørene er avhengig av å finne forretningsmodeller som fungerer, og det er en utfordring for hele mediebransjen i dag. Vi må finne måter å finansiere innholdet på, ellers blir det ingen ting å kringkaste, sier kulturminister Trond Giske.

Han sier at vi vet at det er lurt å teste ut de nye teknologiene før vi binder oss til en stor utrulling, slik det nå gjøres med DMB-teknologien.

– Vi vil få svaret på om publikum liker dette og hvordan det er mulig å utvikle nye tjenester. Se bare på SMS. Ingen ante at det skulle ta av i starten også. Og vil du ligge i front så er Mini-TV tingen. Her kommer signalene frem noen tidels sekunder før de gjør i bakkenettet. Jeg tror også at dette vil ha positiv påvirkning på DAB fordi alle de nye TV-mottakerne vil ha DAB-radio også som er tilgjengelig over store deler av landet, sier Giske.

Har testet

Han sier at han allerede har testet systemet.

– Jeg måtte jo vite hva jeg skulle åpne og det virker bra. Og det er veldig viktig at TV er tilgjengelig over alt nå når Rosenborg leder serien, sier Giske.

Samarbeid

– Dette er en kringkastingsteknologi og vi synes det er en god idé at vi samarbeider med TV2 og MTG for å se om dette er veien å gå, sier NRK-direktør Hans Tore Bjerkaas.

– De nye mottakerne koster ikke mye, så jeg tror det blir et masseprodukt. Vi vet ikke ennå hvordan vi skal ta betalt, men det kommer nok i framtiden. Selv bor jeg i Drøbak og det er utenfor det oppgitte dekningskartet, men jeg kan konstatere at det virker der. Det jeg tror må komme er en måte å kjøpe tilgang til en TV-kanal en gang og se den uavhengig av hvilken plattform du er på. Dette er et teknologispørsmål og det vil bli løst, sier TV2-sjefen Alf Hildrum.

– Vi vet fra mp3-spillere at folk er villige til å betale så dette tror jeg ikke blir noe problem sier direktør i MTG. Jeg tror dette er viktig for digitaliseringen av radio, spesielt fordi man får det som et. Det er ikke mange teknologier som ikke har lyktes når de store aktørene har samlet seg om en og lansert den i markedet., Espen Hattestad.

– I Japan er mobil-TV en veldig stor suksess og der er det fremdeles gratis fordi reklamemarkedet er så stort. Det kan jo skje i Norge også, sier Garfors.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.