INDUSTRI

Seks av ti vannverk for dårlige

ADVARER: Store lekkasjer på vannledningene kan føre til innsig av avløpsvann i drikkevannet, advarer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
ADVARER: Store lekkasjer på vannledningene kan føre til innsig av avløpsvann i drikkevannet, advarer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Bilde: Illustrasjonsfoto: Anders J. Steensen
25. mai 2007 - 15:30

Oslo (NTB): Nå etterlyses en renseplan for helsefarlig drikkevann.Helseminister Sylvia Brustad (Ap) ber Mattilsynet lage en plan for hvordan drikkevannet kan renses.

– Den må inneholde forslag til hvordan dette kan utbedres. Noen vannverk er kommunale, noen er private og vi må ha noen forslag til hva som må gjøres, sier hun til NRK.

– Folk skal ikke være utrygge på vannet i kranen, sier helseministeren.

Gamle rør

De siste månedene har Mattilsynet ført tilsyn med 356 vannverk og har funnet alvorlige brudd på forskriftene som skal sikre oss rent vann, skriver Aftenposten.

– Det kan være helsefarlig å drikke vann fra vannverkene som ikke følger forskriften, bekrefter Keren Bar-Yaacov, fungerende direktør i Mattilsynet.

Mer enn en firedel av vann- og avløpsrørene i Norge er gamle og rustne. Dette gjør at de ofte brekker, noe som øker risikoen for at kloakk kommer inn i vannrørene.

En oversikt fra Folkehelseinstituttet viser at over 200.000 personer fikk tarmbakterier i drikkevannet sitt i fjor. I områder hvor rør har brukket, har forekomsten av tarmsykdommer økt med 40 prosent. Likevel mangler 26 prosent av vannverkene systemer for å hindre innsug av forurenset vann.

Giardia

Maridalsvannet, drikkevannskilde for 90 prosent av Oslos befolkning, er infisert av to farlige parasitter, skriver Dagsavisen. En av disse, Giardia-parasitten, herjet i Bergen høsten 2004 og sørget for at flere tusen ble syke.

Ingen av renseanleggene i Oslo er i stand til å fjerne parasittene fra vannet før det drikkes.

– Jeg mener sannsynligheten for at vi får et slikt utbrudd i Oslo er mindre enn det var i Bergen, selv om jeg selvfølgelig ikke kan utstede noen garantier fordi renseanleggene slik de er i dag ikke klarer å ta knekken på parasittene, sier seksjonsleder i Vann- og avløpsetaten i Oslo, Nils Saltveit.

Oslos befolkning kan ikke regne med parasittfritt drikkevann før i 2008, da skal det nye Oset vannrenseanlegg stå klart. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.