MASKINER & UTSTYR

Seks anleggslinjer får hver sin Bell-dumper i løpet av året

Landslinjene for bygg og anleggsteknikk, fordelt over seks forskjellige skoler, skal iløpet av 2023 ta i bruk hver sin Bell leddstyrte dumpere, av henholdsvis modellene Bell B20E og Bell B25E.

Fra Øksnevad vgs på Kleppe utenfor Stavanger, der elevene tar den mye anleggsmaskinen i øyesyn for første gang.
Fra Øksnevad vgs på Kleppe utenfor Stavanger, der elevene tar den mye anleggsmaskinen i øyesyn for første gang.
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
13. feb. 2023 - 09:55

Landslinjene, som er fordelt over seks forskjellige skoler; Sam Eyde – Blakstad, Kirkenes, Fauske, Os, Øksnevad og Solør, gikk i 2022 ut med et offentlig nasjonalt anbud for å supplere deres eksisterende leddstyrte dumpere.

Nasta vant anbudet og skal i løpet av 2023 levere seks Bell leddstyrte dumpere, modelltype B20E. Samtlige med 6x6 konfigurasjon. Maskinene kommer i tillegg til Bell B25E som skolene har fra før av. Også levert av Nasta ved forrige anbudsrunde.

Forsvaret viste frem sine nye F-35 på Rygge i 2019.
Les også

Kan bli comeback for Rygge

Den minste 6x6-dumperen

Produktsjef, Ole Kristian Skauan hos Nasta, er tydelig på hvorfor dette er egnede maskiner til skolebruk:

- Bell B20E mener jeg er en svært egnet ledd dumper i opplæringsøyemed, da det er den minste 6x6- ledd-dumperen, men er fortsatt lik å kjøre som sine større «søsken». Da lærer man å kjøre stor ledd-dumper også, men trenger ikke stort utstyr for å laste den - og den tar mindre plass. Vi setter stor pris på at skolene har Bell ledd-dumpere i undervisningen! Det gjør meg stolt at de valgte oss igjen, sier Skauan.

Skal brukes på uteprosjekter og øvingsområder

Programfagene skal også gi elevene kompetanse i å bruke digitale verktøy og vurdere hvordan miljø- og klimaendringer påvirker bygg- og anleggsbransjen. Videre skal programfagene bidra til at elevene følger kravene i regelverket ved bruk av produkter og i arbeid innen bygg- og anleggsteknikk. Linja går over vg1, vg2 og kan, eksempelvis bygges videre på som anleggsmekaniker under vg3.

Felles for de seks maskinene er at de vil gå på såkalte uteprosjekter og øvingsområder, gjerne sammen med knuseverk, i opplæring av anleggsmaskinførere.

Samtlige av dumperne er utstyrt med lys på taket som indikerer om fører har på seg sikkerhetsbelte, eller ei. Dette som en del av skolenes fokus på HMS og riktig opplæring.

Den nye dumperen på plass hos Våler videregående skole, en av de seks anleggslinjeskolene som i løpet av året får en flunkende ny Bell dumper i maskinstallen. <i>Foto:  Henrik Thorstensen</i>
Den nye dumperen på plass hos Våler videregående skole, en av de seks anleggslinjeskolene som i løpet av året får en flunkende ny Bell dumper i maskinstallen. Foto:  Henrik Thorstensen
Viftene er hovedkilden til støy fra batterlilagre. Men Ellevios 10 MW-batteripark i Grums klarer seg uten støydemping.
Les også

Nå kommer neste støykilde – store batteriparker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.