OLJE OG GASS

– Seismikk skader ikke fiskefangst

Kun sei- og hysefangstene ble noe redusert etter fjorårets seismikkundersøkelser, ifølge en rapport fra Havforskningsinstituttet.
Kun sei- og hysefangstene ble noe redusert etter fjorårets seismikkundersøkelser, ifølge en rapport fra Havforskningsinstituttet. Bilde: Berit Roald
26. okt. 2009 - 12:29

Dette er konklusjonen i en rapport fra Havforskningsinstituttet (HI).

Varierende

I rapporten konkluderer instituttet med at kun i garnfiske etter sei og hyse ble fiskefangsten noe redusert etter seismikkundersøkelsene, mens det for de øvrige redskapstypene ikke kunne dokumenteres noen nedgang.

Nedgangen i seifangstene var størst i Vesterålen og utenfor Senja. Her var det en nedgang i fangstratene om sommeren, mens høsten ikke avvek statistisk fra tidligere år.

– HIs analyse er interessant, ikke minst på bakgrunn av at det har vokst fram en utbredt oppfatning om at seismikk skremmer all fisk bort fra fiskefeltene i lang tid. Denne analysen imøtegår den myten, sier marinbiolog Egil Dragsund i Oljeindustriens Landsforening (OLF), i en kommentar til rapporten.

Ny rapport

Havforskningsinstituttet lagde rapporten etter oppdrag fra Oljedirektoratet.

En ny rapport i forbindelse med seismikkinnsamling denne sommeren vil bli lagt fram i mars neste år.

– Lite konstruktivt

Bellona mener rapporten er svak.

– Oljedirektoratet bidrar til å forurense debatten når de gir HI i oppdrag å lage en rapport basert på dårlige data. Særlig lite konstruktivt blir det også når vi vet at Havforskningsinstituttets store forskningsprosjekt på effekter av seismikk er rett rundt hjørnet, sier Elisabeth Sæther, fagrådgiver i Bellona.

Hun mener rapportkonklusjonen er misvisende.

– Hyse og sei er de viktigste artene det fiskes på i sommerhalvåret, så en nedgang i fangstraten for disse artene har stor betydning for de berørte fiskerne, sier Sæther.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.