OLJE OG GASS

Seismikk og elektromagnetisk undersøkelse i samme kabel

RASKERE OG BILLIGERE: Kombinasjonen seismikk og elektromagnetisme øker sannsynligheten for nye olje- og gassfunn, mener Svein Johnstad og Leif Lømo i Hydro.
RASKERE OG BILLIGERE: Kombinasjonen seismikk og elektromagnetisme øker sannsynligheten for nye olje- og gassfunn, mener Svein Johnstad og Leif Lømo i Hydro. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
11. juni 2007 - 13:37

For å finne olje- og gassressurser undersøkes grunnen i to trinn før det bores. Først en vanlig seismisk undersøkelse for å kartlegge geologien. Etter å ha studert geologien gitt av vanlig seismikk, brukes havbunnseimikk og i enkelte tilfeller en elektromagnetisk undersøkelse.

Dyr prosess

Hver for seg kan med større sikkerhet fastslå at det finnes hydrokarboner i området. Kombinert øker sannsynligheten for funn ytterligere.

– Dette er en ganske dyr prosess. Først leie av et fartøy for seismiske undersøkelser, deretter leie av et annet fartøy for å gjennomføre havbunnseismikk og deretter en elektromagnetisk undersøkelse. Med vår nye kabel kan vi kombinere disse, forklarerer Leif Lømo i Norsk Hydro.

Et sveip kan fort komme opp i mer en 10 millioner kroner i rene operasjonskostnader, før tolkning av data.

– Sammen med Wavefield Inseis har vi fått laget en kabel som kan kombinere disse to undersøkelsene i en. Etter å ha testet den ut på et kjent område i Sognefjorden, har vi fått bekreftet at ideen er god og at den virker som forutsatt, forteller seniorgeolog Svein Erling Johnstad.

Får bedre signal

Den nye kabelen gir flere fordeler. Normalt foretas de elektromagnetiske undersøkelsene ved at det settes sensorer ned på havbunnen. Disse fanger opp responsen fra de elektromagnetiske bølgene som sendes ut.

Ulempen er størrelsen på det apparatet som sensoren monteres i. Avstanden mellom sensorene er ofte ikke større enn åtte meter, slik at ikke hele signalet fanges opp. Årsaken er at et elektromagnetisk signal er ekstremt langbølget, ned mot 0,2 Hz.

– Med en kabel kan sensorene plasseres mye lenger fra hverandre slik at vi få bedre signal til tolkning, sier Johnstad.

Han forteller at flere var skeptiske til den nye kabelenen fordi de fryktet at signalene fra de seismiske og elektromagnetiske sensorene kunne påvirke hverandre. Men det har de ikke gjort. Avlesningene er som ventet.

Danner nytt selskap

Den nye kabelener utviklet av Hydro, Wavefield Inseis og NGI. Selve teknologien vil bli kommersialisert gjennom datterselskapet Wavefield Iseis, som er et norsk seismisk selskap hvor de tidligere Geco-gründeren Anders Farestveit er styreformann.

Wavefield Inseis vil stå for den operative siden av datainnsamlingen. Både Hydro Technologies og NGI vil ha eierandeler i dette selskapet.

– Med den nye kabelen kan vi lettere avdekke hydrokarboner og dermed redusere de enorme letekostnadene vi har i dag. Disse kostnadene vil jo bli større og større etter hvert som oljen blir vanskeligere og vanskeligere tilgjengelig, sier Lømo.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.