Seiret med knuste egg

Kronsprins Haakon delte ut prisen til de 11 unge forskerne på Universitetet i Oslo torsdag 12. juni. Tittelen på vinnerarbeidet var "Når du slår to egg mot hverandre, hvorfor knuser bare det ene?"

Elevene har tatt utgangsunkt i flere ulike hypoteser og gjort grundige undersøkelser. Svaret elevene har kommet til er at små forskjeller i tykkelsen på skallet er utslagsgivende, og at det knuste egget ikke har kraft igjen til å knuse det andre og sterkere egget.

Mer enn 3000 elever har deltatt i årets konkurranse som er åpen for elever fra 1. til 7, klasse.

DNA-produksjon

Vinneregruppen har fått lov til å prøve seg på produksjon av DNA-kjeder på Riksospitalet. Nå venter en tur til fornøyelsesparken Liseberg i Gøteborg.

Forskningsminister Kristin Clemet uttalte at dette er "ekte forskerarbeid" og at hun er mektig imponert over hva som er gjort. - Jeg er overbevist om at de vegvalg vi gjør i norsk skole i dag blir helt avgjørende for hvordan vi lykkes i kunnskapssamfunnet i fremtiden, sa Clemet.

Hun fikk en klar tilbakemelding av syvendeklassingen Steffen Iversen fra vinnerteamet: - Vi vil benytte anledningen til å si til Kristin Clemet at to timer naturfag i uken er alt for lite. Det er det morsomste faget. Så vil vi også dele æren med Gro (Wollebæk, red.anm) som er verdens kuleste lærer.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå