FORUM

«Seig kamp mot Internet Explorer»

3. juni 2006 - 00:38

DATA Satt og leste artikkelen om Internet Explorer (IE) i Teknisk Ukeblad nr. 1506 og reagerer litt negativt på den. Den tar ikke opp hva som er årsaken til dette, bare slenger ut en rekke påstander som ikke er riktige.

For å si det slik at både Opera og Mozilla Firefox støtter Java, ingen problemer, dersom det er installert. Java må installeres i IE også, den følger ikke med fra starten der heller. Microsoft prøvde seg på å lage en egen Java, men de tapte en rettssak og måtte trekke den tilbake fra markedet. Microsoft har ikke engang lov til å levere Java med Windows, slik at den må lastes ned som i de andre web-leserne.

Så til Microsoft-problemet på internett. Det er ikke stort, men det er der. Og det er at Microsofts programmer som lager web- sider ikke lager skikkelig HTML-kode eller XHTML-kode. Microsoft har laget noe som vi kan kalle MSHTML, dvs. en HTML-kode som ikke følger W3C. W3C står for World Wild Web Consortium, som er det organet som har styring med HTML- og XHTML-språket. Over 80 prosent av webserverne som man besøker er Linux-servere, mens Windows har bare en forsvinnende liten andel av webservere i verden.

Det største problemet med Microsoft er Frontpage. Det lager ikke godkjent HTML-kode, bare den før nevnte MSHTML. Tester man en side laget i Frontpage, inneholder de hundrevis av feil. Man kan selv teste om feil i en HTML-kode, man trenger bare å gå til validator.w3.org og teste selv. Jeg testet Evenes kommune, og forsiden der innholdt 252 direkte feil av totalt 314 bemerkninger til koden. Samt at koden ikke er ifølge standarden for HTML 3.0, som den er oppgitt til å være. Evenes bruker Frontpage for å lage sin webside.

Når Opera og Mozilla Firefox følger W3Cs standard og de som lager dem ikke gidder å teste sine sider om de inneholder programmeringsfeil, så blir det slik. IE er ikke laget for å støtte W3C, men kun Microsofts egen HTML-kode. Det er mye fint man kan lage i XHTML som ikkee er støttet av IE. Faktisk så er det slik at enkelte slår av elegante løsninger på websiden dersom webserveren ser at det er IE som brukers.

Til slutt en liten ting: Selv TU sine websider følger ikke W3C uten feil på dem, og en test gir følgende resultat:

This page is not Valid XHTML 1.0 Transitional!

TU har satt opp at siden skal være XHTML 1.0 Transitional. Test siden deres og få det rettet.

Test selv: validator.w3.org/

Knut Botnmark

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.