IKT

Seig kamp mot Internet Explorer

Espen Leirset
4. mai 2006 - 12:04
Vis mer

Internet Explorer (IE) er den suverent største nettleseren, til tross for at den ikke vært utviklet på fem år.

Sammen med Firefox er norske Opera de største utfordrerne til Microsofts hegemoni, men overgangen til andre nettlesere går tregt.

Få Opera-brukere

Trafikken til Teknisk Ukeblads nettsider www.tu.no viser at andelen brukere av IE faktisk økte noe fra mars i fjor til mars i år.

Rundt 78 prosent av TU-leserner bruker IE, eller har satt opp sin nettleser til på bli identifisert som Explorer. Mozilla/Firefox er nest størst med ca. åtte prosent, mens Opera kommer på en fjerdeplass med ca. seks prosent.

Tvinges til bytte

Det er kanskje ikke så rart at flere velger bort alternativene til Internet Explorer når mange nettsteder rett og slett ikke fungerer uten at man bruker standardleseren i Windows.

– Jeg har prøvd å bruke Mozilla/Firefox som nettleser, men måtte bare gi opp. Mange nettbanker har tjenester som ikke støtter bruk av andre nettlesere enn Internet Explorer, sier PC-bruker Svein Lund. Han er ikke spesielt datainteressert, men har via sønnen blitt inspirert til å prøve andre nettlesere enn IE.Bankproblem

– Det er noen banker og flyselskaper som sliter med å legge løsningen til rette, men dette er ikke noe vi ser på som et voldsomt problem, sier kommunikasjonsdirektør Tor Odland i Opera. Opera har i de siste par årene hentet en større del av inntektene sine fra mobilmarkedet i stedet for PC-markedet.

Terra-gruppen leverer nettbankløsning til en rekke sparebanker her i landet. Informasjonssjef Sigurd Ulven bekrefter at banken har hatt problemer med enkelte kunders tekniske løsninger, men dette dreier seg om mac-brukere.

– Mac-brukere med OS9 har hatt problemer på grunn av bankID som bruker Java. Dette er imidlertid ikke noe som spesielt gjelder Terra, men alle nettbanker, sier Ulven. Problemet skal være løst for Macs brukere av operativsystemet OSX.Avvises med Firefox

Det er ikke bare banktjenester som har problemer med Firefox og Opera. Trønder-Avisa lanserte for kort tid siden et nytt nettsted – men titler faller bort og linker blir usynlige for Firefox-brukere.

Enda verre står det til hos Maskinentreprenørenes Forbund.

Du får rett og slett ikke besøke www.mef.no hvis du benytter Firefox.

«Your browser is not supported. Supported browsers are Microsoft Internet Explorer Version 5.5 or better.» heter det i feilmeldingen fra forbundet. Forbundet forklarer at det ville kostet mye mer med en webløsning som støtter andre nettlesere.Ville spare penger

– Det er fire år siden vi gikk over til dagens løsning, og da brukte mer enn 95 prosent av brukerne Internet Explorer. Vi hadde ingen grunn til å tro at andre nettlesere ville øke. Derfor besluttet vi å bruke pengene på en annen måte. Men vi ser på dette på nytt nå, sier informasjonssjef Siri Ulvin i MEF til Teknisk Ukeblad.

I dag inkluderer alle seriøse tilbydere av webløsninger optimalisering for flere browsere enn Internet Explorer.

– Det er flere standarder i dag enn tidligere. At websiden skal vises for brukere av alle typer browsere er en selvfølge, sier daglig leder Morten Eriksen i Enonic.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.