Seier i retten for oppsagte asfaltarbeidere i Peab: Beholder full lønn fram til ny rettsak

Det var Peab som gikk til retten for å slippe å betale lønn til 73 av de heltidsansatte asfaltarbeiderne etter oppsigelsestiden. Det sa Oslo Tingrett nei til. Istedet må Peab betale lønn til ny rettsak er over, og saksomkostninger på 220 500 kroner.

Peab asfalt 1
Peab asfalt 1
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
20. feb. 2023 - 12:34

Den store nedbemanningen i Peab Asfalt ble varslet sist høst, som omfatter 162 av selskapets totalt 378 ansatte. Arbeidsmandsforbundet og Fellesforbundet har ment at oppsigelsene ikke var lovlige og tok saken til retten, med krav om at alle medlemmene i forbundene fikk stå i sine stillinger fram til saken er avgjort i retten. 

Peab Asfalt svarte med å gå til retten og krevde at de berørte arbeiderne måtte fratre ved oppsigelsestidens slutt, og viste til selskapets sviktende økonomi og negative markedsutsikter i år.

Nå har Oslo Tingrett vurdert Peabs begjæring, og slått fast at kravet om fratreden ikke tas til følge.

Det betyr at de 73 organiserte som berøres av rettens vurdering, får beholde ansettelsesforholdet og lønnen fram til hovedrettsaken der Arbeidsmandsforbundets og Fellesforbundets søksmål om ulovlige oppsigelser skal vurderes senere i vår.

«Overrasket over kjennelsen»

Retten sier dessuten at det ut fra tariffavtalen ikke er opplagt at det er saklig å si
opp faste ansatte, og i stedet lyse ut en rekke sesongarbeiderstillinger. Ut fra behovet for arbeidskraft i kommende sesong, er det etter rettens syn klart at de ansattes
interesser må veie tyngre enn interessene til arbeidsgiver, i det minste i tiden frem mot
dom i tingretten er avsagt.

Veier 24 har bedt Peab Asfalt om en kommentar til tingrettens kjennelse, og har fått følgende svar på e-post: «Peab Asfalt er overrasket over kjennelsen og vil anke saken inn for lagmannsretten. Vi har ingen ytterligere kommentarer på dette stadiet.»

Sterke kort på hånden

Forbundssekretær Frode Engen forteller at de er svært godt fornøyd med å ha fått medhold fra Oslo Tingrett om at de oppsagte asfaltarbeiderne skal stå i sine stillinger inntil spørsmålet om oppsigelsenes gyldighet er behandlet av retten, som nå er berammet til perioden 12. til 30. juni.

- Masseoppsigelsene er gjennomført på en måte som vi mener er ugyldig. Blandt annet er det ikke informert slik det skal gjøres i henhold til avtaleverket, det samme gjelder involvering av tillitsvalgte og gjennomføring av drøftelsesmøter. Vi mener vi har sterke kort på hånden i denne saken, sier forbundssekretær Frode Engen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.