IKT

SED-TV truer LCD og plasma

SPEKTAKULÆR:Prototypene på Canons nye 32 tommers SED-TV har en fantastisk bildekvalitet som både LCD og plasma skal få bryne seg på.
SPEKTAKULÆR:Prototypene på Canons nye 32 tommers SED-TV har en fantastisk bildekvalitet som både LCD og plasma skal få bryne seg på. Bilde: O. R. Valmot
26. jan. 2006 - 14:21

I dag slåss plasma og LCD om stueveggen din, men snart kommer en ny teknologi utviklet av Canon og Toshiba: Surface-conduction Electron-emitter Display (SED).

SED har mange fordeler de to andre teknologiene vil få vanskeligheter med.

Elektronemitter

På samme måte som i plasmaskjermer er det et «fosfor» som sender ut lyset.

Det er imidlertid ikke ultrafiolett lys, som i et lysstoffrør, som får fosforet til å sende ut fotoner i det synlige spekteret, men elektroner. Akkurat som i et vanlig katodestrålerør.

Mens et vanlig katodestrålerør trenger en lang elektronbane i et lufttomt rør for at magnetene skal trekke strålen gjennom alle linjene på skjermen, har hvert punkt i en SED-skjerm sin egen elektronemitter.

Elektronene avgis over et liten spalte i emitteren med en spenningsdifferanse på 10 volt.

Mange fordeler

Fordelene er mange. SED kan by på det samme kontrastomfanget som en vanlig TV, eller bedre på grunn av høyere lysstyrke.

Samtidig er kraftforbruket svært lavt. SED-teknolgien konverterer strøm til synlige fotoner bedre enn noen annen teknologi, kanskje med unntak av OLED. På samme måte som LCD-skjermer er det enkelt å bygge skjermer med høy oppløsning. Her har plasma en utfordring fordi frontelektrodene trenger plass.

Gammelt nytt

Selv om SED vil bli en nyhet når skjermene når forbrukerne, er den ingen nyhet på laboratoriet.

Canon har jobbet med SED i snart 20 år og flere amerikanske bedrifter har hatt liknende prosjekter uten å lykkes.

Så når kan vi kjøpe de nye skjermene? I løpet av et års til tror Canon. De første demonstrasjonsmodellene er på 32 tommer, men det er markedet rundt 50 tommer som frister elektronikkgiganten mest.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.