INDUSTRI

Seadrill vurderer å legge ned i Norge

John Fredriksens riggselskap vurderer å legge ned hovedkontoret i Stavanger og flytte til utlandet.

John Fredriksen vil flytte Seadrill ut av Norge.
John Fredriksen vil flytte Seadrill ut av Norge. Bilde: NTB Scanpix

Tilgang på kvalifisert personell, høyt norsk kostnadsnivå og avstand fra Seadrills kjernemarkeder blir trukket fram som tungtveiende årsaker, skriver Stavanger Aftenblad.

Avgjørelsen om å vurdere å flytte hovedkontoret til enten London, Dubai, Singapore eller Houston ble tatt på et styremøte på Bermuda tirsdag.

I en børsmelding opplyser Seadrill at en endelig beslutning om hva som skal skje med hovedkontoret, blir tatt før nyttår.

Ny sjef

Styret besluttet også tirsdag, etter samtaler med Seadrills administrerende direktør Alf C. Thorkildsen, å bytte ham ut med Fredrik Halvorsen, som i dag er administrerende direktør i Archer.

Thorkildsen beholder sitt styreverv i Seadrill-eide North Atlantic Drilling. Dette selskapet skal fortsatt ha Stavanger som hovedkvarter.

John Fredriksen fortalte i et intervju med Dagens Næringsliv tidligere i høst at han vurderer å flytte Seadrill ut av Norge. Seadrill har mer enn 400 ansatte ved de regionale hovedkontorene i Houston, Rio de Janeiro, Singapore og Dubai, og til sammen over 7.900 ansatte på verdensbasis.

Selskapet har 67 rigger inkludert 19 som for tiden er under bygging. Riggene benyttes i mer enn 15 land på alle kontinenter.

Begrensninger

Nettopp dette argumentet trekkes altså fram som en av årsakene til Fredriksens ønske om å flytte hovedkontoret fra Norge.

– For det første kan selskapet forbedre driften ved å redusere størrelsen på ledelsen ved å flytte en rekke funksjoner til de regionale kontorene. For det andre kan Seadrill-kontorets plassering i Stavanger legge begrensninger på Seadrills aggressive vekstplaner. Tilgangen på kvalifisert personell er svært viktig. Videre kan kostnadsnivået i Norge og avstanden til Seadrills viktigste markeder gjøre reiser og logistikk problematisk, heter det i børsmeldingen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.