ROMFART

Sea Launch fyrer av raketter igjen

Tore Stensvold
16. jan. 2008 - 12:45
Vis mer

Tirsdag morgen lettet en ny rakett fra Sea Launch med en arabisk mobilkommunikasjonssatellitt om bord. Det var den første siden den dramatiske utskytingen i fjor.

For nesten ett år siden eksploderte en russiskbygd Zenit-3SL-rakett under oppskyting fra den ombygde oljeplattformen Sea Launch.

Eksplosiv oppskyting

Se video fra den dramatiske utskytingen 30. januar i fjor:Kjell Inge Røkke er gjennom Aker ASA medeier i Sea Launch.

Rett i bane

Gårsdagens oppskyting skal ha foregått uten problemer. Satellitten Thuraya 3 ble satt i korrekt bane og sendte straks signaler tilbake til jorda, ifølge en talsmann fra Sea Launch.

Valry Aliev, sjef for Sea Launch’ rakettoppskyting, sier at gårsdagens vellykkede oppskyting var en de største seirene i Sea Launch’ historie, sett i lys av det voldsomme tilbakeslaget i fjor.

Omfattende skader

Da Zenith-raketten eksploderte akkurat i det den var i ferd med å lette, påførte den voldsomme skader på den tidligere norske Dyvi-riggen Odyssey.

Flammeskjold, hangardører, kommunikasjonsutstyr og antenner og et virvar av kabler og ledninger ble ødelagt og måtte byttes ut. Nytt flammeskjold ble bygget i Russland mens riggen ble reparert ved et veft i Vancouver, Canada.

Vær-stopp

I november var Sea Launch med utskytingsrigg og kommandoskip på vei ut for å begynne oppskytinger igjen.

Men ekstremt dårlig vær i Stillehavsområdet der utskytingen skulle foregå, medførte utsettelser.

Først rett over nyttår kunne Sea Launch igjen kaste loss fra hjemmehavnen Long Beach i California og sette kurs mot ekvator, der utskytingen foregår for å ha kortest vei til bane rundt jorda.

"Rocket science"

-Dette er rakettvitenskap og det er alltid en ære når en oppskyting skjer så presist og uproblematikk som denne gangen, sa Jim Simpson fra Boeing Satellite Systems, selskapet som har bygget Thuraya 3.Eierne

Ved siden av Aker ASA med 20 prosent, eies Sea Launch av Boeing (40%) og russiske RSC Energia (25%) og SDO Yuzhnoye / PO Yuzhmash (15%) fra Ukraina. Aker Kværner er med på eiersiden i SeaLAunch

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.