T2

Se resten av VM i 3D

Som på annen kino-3D trenger man briller for å nyte VM i tre dimensjoner. Men forvent ingen effektorgie.
Som på annen kino-3D trenger man briller for å nyte VM i tre dimensjoner. Men forvent ingen effektorgie. Bilde: Vegard Storsul Opdahl
Stein Jarle Olsen
3. juli 2010 - 00:32

(Ghana – Uruguay 1-1. 2-4 etter straffespark): Det er sjelden vi i Teknisk Ukeblad får anledning til å skrive om fotball, men dette får være et unntak.

(Et annet unntak: Fra ille til verre i HD

Sony og Oslo Kino hadde nemlig norgespremiere på visning av såkalt live 3D på Ringen kino fredag, med den etter hvert meget spennende VM-kvartfinalen mellom Ghana og Uruguay.

Sponsor

Sony er hovedsponsor for FIFA og VM, og benytter anledningen til å vise frem sin teknologi for live 3D-produksjon av store begivenheter. Totalt filmer Sony 25 av VM-kampene i 3D, men det er kun kveldens og de resterende kampene som sendes live i tre dimensjoner.

Men, som divisjonsdirektør Jan Morten Bråten i Sony Nordic sa på presentasjonen før kampen: Fotballkamp er ikke Avatar.

– Avatar og liknende filmer gir produsenten mulighet til å skape en egen stemning med 3D, mens fotball dreier seg om å gjenskape noe vi kjenner fra før. Det blir ingen flere mål med 3D, sa Bråten.

Og det dreier seg heller ikke om noen orgie av effekter, påpeker han.

– Det vi håper vi kan tilby, er en ekstra nærhet til spillet, hvor man kommer tettere innpå de tøffe taklingene og de kule gjennombruddspasningene.

Underholdende

Og taklinger, gjennombruddspasninger og annet fotballgodteri ble det ettertrykkelig nok av i VMs andre kvartfinale, en kamp som hadde det aller, aller meste.

Og dette blir ikke siste gang vi får fotball og andre kulturbegivenheter direkte på norske kinoer, mener administrerende direktør Geir Bergkastet i Oslo Kino. Han tror digitaliseringen av kinoen gir helt nye muligheter for innhold, i tillegg til bilde og lyd av meget høy kvalitet.

Bergkastet nevner at de allerede har sendt både opera, teater og konserter direkte i kinosalen, og fredag var de altså også i gang også med fotball.

State-of-the-art

Selve 3D-bildene ble levert via satellitt fra Sør-Afrika og vist frem på Sonys projektorer med såkalt 4K-oppløsning, altså fire ganger så mange piksler som det vi kjenner som full HD.

Sony bruker 16 kameraer til å filme kampene, og en hypermoderne MPE-200-prosessor står for behandlingen av signalene.

Dybde

Og det er ingen tvil om at 3D-bildene gir en svært brukbar dybdefølelse, selv om effekten udiskutabelt er bedre jo nærmere spillerne bildet er. Til å begynne med hadde det en viss wow-effekt, mens det på oversiktsbildene ikke er så stor forskjell fra «vanlige» TV-bilder.

Vi opplever ikke at ballen kommer mot oss på en måte som gjør at vi har lyst til å rekke fram hendene for å ta den imot, men føler oss likevel nærmere begivenhetene enn vi gjør med en vanlig TV-overføring.

Vi synes også 3D-teknikken gjør panoreringer veldig uskarpe. Så fort bildet beveger seg, og det gjør det mye i fotball, mister det mye av detaljene vi liker med HDTV.

Vuvuzela-døv

Likevel; fotball i 3D er vel verdt å prøve ut, og du har muligheten resten av VM. Oslo Kino sender nemlig de resterende kvart- og semifinalene, bronsefinalen og finalen på kinoene Ringen og Colosseum.

Bare husk ørepropper – satellittsendingene har nemlig aldeles ingen form for filtrering av den forhatte vuvuzela-støyen. Undertegnede er sannsynligvis døv i noen dager fremover.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.