IT

Se hvordan en atombombe ville rammet Oslo

 

Visualiseringen av en 15 kilotonns atomvåpen som blir sluppet over Oslo.
Visualiseringen av en 15 kilotonns atomvåpen som blir sluppet over Oslo. Bilde: Skjermdump
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
9. aug. 2013 - 21:26

En simulator basert på Google Earth viser de redselsfulle effektene av et kjernevåpen som detoneres på valgfritt sted i verden.

Dersom en atombombe tilsvarende den som ble sluppet over Hiroshima hadde rammet Oslo, ville 61.480 mennesker mistet livet og 98.650 mennesker blitt skadet, ifølge simulatoren.

Bak simulatoren Nukemap2 står den amerikanske kjernevåpenhistorikeren Alex Wellerstein, skriver Nyteknik. Wellerstein er tilknyttet American Institute of Physics og aktiv blogger om atomvåpen.

Les også: Denne båten kan dykke 50 meter

Vil spre kunnskap

Muligens ville visualiseringene vært mer aktuelle for 30 år siden, men Wellerstein minner om at vi fremdeles lever i en verden som har et stort atomarsenal.

– Vi lever i en verden hvor atomvåpen er på forsiden av avisene regelmessig, samtidig har de fleste liten anelse om hva et atomvåpen som detoneres faktisk kan gjøre, skriver Wellerstein om Nukemap.

Han håper flere kan forstå effekten av kjernevåpen, ved at man kan bruke steder man selv kjenner som målestokk, for eksempel hjembyen.

Historikeren spør seg selv om terrorister eller stater kan misbruke simuleringene. Svaret hans er at de har tilgang til langt mer sofistikerte modeller, og at visualiseringen ikke viser noe disse aktørene ikke vet fra før.

Beregner radioaktivt nedfall

I modellen kan man velge størrelse på våpenet. Flere kjente våpen som amerikanske W-78 og russiske Topol, samt ulike nordkoreanske prøvesprengninger ligger som forhåndsbestemte valg i programmet.

Modellen beregner også hvor langt radioaktivt nedfall fra eksplosjonen vil nå, avhengig av vindretning og vindstyrke.

Modellen beregner videre omfanget av ildkulen og trykkbølgen som oppstår når kjernevåpenet eksploderer. I tillegg beregner den omfanget av radioaktiv og termisk stråling fra eksplosjonen.

Simulatoren viser en animasjon av soppskyen som ville oppstått etter en atomeksplosjon over Oslo, samt påfølgende spredning av radioaktivt nedfall.
Modellen beregner videre omfanget av ildkulen og trykkbølgen som oppstår når kjernevåpenet eksploderer. I tillegg beregner den omfanget av radioaktiv og termisk stråling fra eksplosjonen.Simulatoren viser en animasjon av soppskyen som ville oppstått etter en atomeksplosjon over Oslo, samt påfølgende spredning av radioaktivt nedfall. Skjermdump

Les også:

Her sprenger Forsvaret fregatten i fillebiter

Se inne i livbåten når den stuper 30 meter  

Forbereder Norge på cyberangrep  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.