IT

Se Huldra på Kjelsås

HULDRA: Huldra fra 1934  var Tandberg-fabrikkens første radioapparat.
HULDRA: Huldra fra 1934 var Tandberg-fabrikkens første radioapparat. Bilde: Teknisk Museum
Finn Halvorsen
25. jan. 2008 - 21:51

Den 25. januar var det 75 år siden Tandbergs Radiofabrikk ble etablert. I den forbindelse har nå Teknisk museum en utstilling som forteller historien om dette flaggskipet i norsk elektronikkindustri.

Foruten radioen Huldra fra 1934, radioforsterkeren Sølvsuper og Tandbergs første sort/hvit TV, vises flere andre gjenstander, deriblant høyttaleren som var en del av Vebjørn Tandbergs diplomarbeid ved NTH i 1930.



Industrihistorie

Starten av fabrikken falt sammen med at Norsk Rikskringkasting (NRK) ble etablert. Stor etterspørsel etter radioapparater ga vekstgrunnlag for Tandberg og flere andre norske radiofabrikker.

Rundt 1950 begynte radiomarkedet å bli mettet. Nytt utstyr som lydbåndspillere, og ikke minst TV, sørget sammen med nye og bedre radiomodeller for vekst også gjennom 1950- og 1960-årene. Fabrikken hadde sitt høydepunkt i 1976 med over 3000 ansatte på sju produksjonssteder i flere land.



Motgang

Etter 1970 økte importen og konkurransen ble forsterket. Vekst og lønnsomhet stoppet opp. En fusjon med Radionette i 1972 hjalp heller ikke. Økonomien i det nye konsernet var anstrengt.

I 1978 valgte styret å slå Tandberg konkurs. Radio- og fjernsynsproduksjonen ble avviklet, mens satsingen på datautstyr ble videreført i det nye selskapet Tandberg Data.



Tragisk jubileum

I år er det altså 30 år siden Tandbergs Radiofabrikk ble slått konkurs. Samtidig skjedde det tragiske at Vebjørn Tandberg tok sitt eget liv.

Men Tandberg-navnet lever videre. Det er fremdeles et av landets mest kjente merkevarenavn.







Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.