NYETEKNOLOGIER

Se byen før den bygges

Daniel Rees
5. des. 2007 - 21:30
Vis mer

En brille hvor virtuelle bygninger legges oppå den virkelige verden?

Det kan høres ut som en science fiction-film fra 80-tallet, men er nettopp hva selskapet AR-lab har utviklet.

Bedre beslutningsgrunnlag

Ved å kombinere virkelighet og 3D-grafikk ønsker selskapet at allmennheten og politikere bedre skal kunne ta stilling til hvordan byggeprosjekter faktisk kommer til å se ut.

– I kontroversielle saker vil ikke politikere lenger kunne unnskylde seg med at de ikke forsto tegningene, forklarer Terje Johnsen fra Institutt for energiteknikk (IFE) i Halden, som sammen med Arkitektur og Designhøgskolen i Oslo (AHO) har utviklet teknologien.Viktig i Bjørvika

I fjor sommer raste debatten om flere byggeprosjekter rundt operaen i Bjørvika, og mange tegninger og modeller verserte i offentligheten.

I november tok byråden en titt på noen av prosjektene gjennom en prototyp av AR-labs kikkert, hvor flere overraskende momenter ved prosjektene ble synlige. Blant annet så man tydelig et gigantisk utkraget tak over plassen foran et av byggene, som på plantegningene kun fremsto som en stiplet linje.

Kort tid etter visningen utlyste byrådet en ny arkitektkonkurranse for området.

– I arkitekttegninger benyttes en rekke symboler og linjetyper som man må være trent i å lese. Denne teknologien gjør det lettere å kommunisere utbyggingsplaner til beslutningstakere og folk flest, mener Søren Sørensen ved AHO.Posisjonering

I disse dager testes systemet ut i samarbeid med Arkitektkontoret Snøhetta, og kikkerten vil mest sannsynlig være kommersielt tilgjengelig i Norge neste år. Det nystiftete selskapet er nå på jakt etter strategiske samarbeidspartnere, og ser også et stort internasjonalt potensial.

– I storbyer som Shanghai og Tokyo hvor det er ekstremt trangt om plassen, vil dette systemet være til stor hjelp for videre utvikling og planlegging av byene, mener Terje Johnsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.