Se byen før den bygges

Ved bruk av VR-teknikk kan byplanleggerne "se" hvordan nye bygg og planer vil ta seg ut i tilnærmet virkelighetstro bilde. (Bilde: Åserud, Lise )
UTVIDET VIRKELIGHET: Vindmøller på Kristiansten Festning i Halden? Ved hjelp av en kikkeert fra AR-lab kan man se for seg hvordan nyebygninger vil bli i den virkelige verden. Foto: AR-lab
SCIENCE FICTION: En kikkert som kan legge virtuelle objekter oppå den virkelige verden - det nyeste nye.
DEMOKRATISERER BYGGEPROSESSEN: AR-lab mener deres teknologi gjør det lettere å kommunisere utbyggingsplaner til både beslutningstakere og folk flest. FOTO: AR-LAB
INGEN UNNSKYLDNING: ¿ Ved å bruke utvidet virkelighet kan ikke lenger politikere hevde at de ikke skjønte hvordan et prosjekt ville se ut, sier Terje Johnsen. FOTO: DANIEL REES

AR-lab

Står for Augmented reality laboratory Norway

Projiserer et digitalt virtuelt bilde på en gjennomsiktig brille

Bruker vanlige DAK-tegninger

Eiere: Institutt for energiteknikk (IFE), Arkitektur og Designhøgskolen i Oslo (AHO) og Campus Kjeller

En brille hvor virtuelle bygninger legges oppå den virkelige verden?

Det kan høres ut som en science fiction-film fra 80-tallet, men er nettopp hva selskapet AR-lab har utviklet.

Bedre beslutningsgrunnlag

Ved å kombinere virkelighet og 3D-grafikk ønsker selskapet at allmennheten og politikere bedre skal kunne ta stilling til hvordan byggeprosjekter faktisk kommer til å se ut.

– I kontroversielle saker vil ikke politikere lenger kunne unnskylde seg med at de ikke forsto tegningene, forklarer Terje Johnsen fra Institutt for energiteknikk (IFE) i Halden, som sammen med Arkitektur og Designhøgskolen i Oslo (AHO) har utviklet teknologien.

Viktig i Bjørvika

I fjor sommer raste debatten om flere byggeprosjekter rundt operaen i Bjørvika, og mange tegninger og modeller verserte i offentligheten.

I november tok byråden en titt på noen av prosjektene gjennom en prototyp av AR-labs kikkert, hvor flere overraskende momenter ved prosjektene ble synlige. Blant annet så man tydelig et gigantisk utkraget tak over plassen foran et av byggene, som på plantegningene kun fremsto som en stiplet linje.

Kort tid etter visningen utlyste byrådet en ny arkitektkonkurranse for området.

– I arkitekttegninger benyttes en rekke symboler og linjetyper som man må være trent i å lese. Denne teknologien gjør det lettere å kommunisere utbyggingsplaner til beslutningstakere og folk flest, mener Søren Sørensen ved AHO.

Posisjonering

I disse dager testes systemet ut i samarbeid med Arkitektkontoret Snøhetta, og kikkerten vil mest sannsynlig være kommersielt tilgjengelig i Norge neste år. Det nystiftete selskapet er nå på jakt etter strategiske samarbeidspartnere, og ser også et stort internasjonalt potensial.

– I storbyer som Shanghai og Tokyo hvor det er ekstremt trangt om plassen, vil dette systemet være til stor hjelp for videre utvikling og planlegging av byene, mener Terje Johnsen.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå