Se bildene fra kaoset etter kraftig vind og nedbør: Mange veistrekninger stengt

Uværet i Sør-Norge skapte problemer mange steder søndag. Veistrekninger ble stengt, ferjer og tog innstilt, og forsikringsselskapene har fått mange skademeldinger.

3. okt. 2021 - 22:13

Spesielt vestlige deler av Østfold, Oslo og Viken ble rammet av kraftig nedbør, mens deler av Trøndelag fikk kjenne på kraftig vind.

– Sterk vind flere steder har fått konsekvenser, og flere løvtunge trær og våt jord har gjort at rotfestet er dårlig, og vegetasjonen er ekstra utsatt for skred og uhell i visse områder, sa vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt til NTB ved 15.30-tiden søndag.

Søndag ettermiddag var vannføringen i Akerselva unormalt høy, og brannvesenet i Oslo advarte folk mot å oppholde seg ved flomstore bekker og elver.

Samtidig satte nærkommunen Lillestrøm inn krisestab etter at Leirsund bru på fylkesvei 1535 ble stengt av Statens vegvesen, som følge av høy vannstand i elva Leira.

E6 stengt etter jordskred

På grunn av et jordras ble E6 stengt mellom Oslo og Trondheim over Drivdalen, rundt tre kilometer nord for Kongsvoll.

Søndag ettermiddag var veibanen ryddet for stein, men det var fortsatt usikkert om det ville rase mer stein og jord, og politiet anbefalte omkjøring på riksvei 3 gjennom Østerdalen.

Veien er stengt på ubestemt tid, og geologer vil gjøre undersøkelser av fjellskråningen mandag.

Redningsaksjon på Lørenskog

Vann i en undergang ved Lørenskog stasjon ga en familie på fire trøbbel tidlig søndag kveld.

Familien ble reddet ut av bilen, som hadde fått motorstans som følge av vannmassene. Bilen ble hentet ut av redningstjenester, og en entreprenør har renset opp noen avløp på stedet. Undergangen på riksvei 163 Lørenskogveien og rundkjøringen Marcus Thranes vei/ Lørenskogveien blir stengt til mandag morgen.

Flere parkerte biler måtte også reddes av bilbergere ved Lomma i Lommedalen i Bærum, hvor elva var i ferd med å gå over sine bredder og flere biler sto delvis under vann.

Ferjer og tog innstilt

Uværet har ført til flere innstilte ferjeavganger, og reisende som skulle seile med danskebåten til Fjordline mellom Kristiansand og Hirtshals, var værfast etter kanselleringer søndag.

Også ferjestrekningene Horn-Andalsvågen og Sandnessjøen-Dønna-Løkta, var søndag ettermiddag innstilt.

Bergensbanen mellom Flå og Hønefoss ble også stengt på grunn av flom ved 16.30-tiden søndag. Store vannmengder mellom Gulsvik og Flå var årsaken til stansen, og at det ble satt opp buss for tog mellom Hønefoss og Nesbyen.

Rundt 180 skadesaker

Søndag ettermiddag hadde Tryg Forsikring og If registrert vel 180 skadesaker etter uværet i Sør-Norge til sammen.

– Hittil har vi registrert mest vannskader i private boliger der det har vært store nedbørsmengder. Noen er rammet av flom, andre av avløp som har gått tett. De fleste skadene er i kystområdet langs Oslofjorden samt Østfold, Vestfold, Telemark og Agder, meldte kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i forsikringsselskapet Tryg Forsikring.

Også i Oppdal var ødeleggelsene store, hvor flere takplater ble revet av, vinduer knust og arbeidsbrakker veltet søndag ettermiddag som følge av kraftig vind.

Lifjell og Sande på nedbørstoppen

Søndag ettermiddag var det værstasjonene på Lifjell i Telemark og Sande i Vestfold som hadde målt mest nedbør – med henholdsvis 75,7 og 52,2 millimeter. Blant byene var det Tønsberg som var aller våtest fram til søndag ettermiddag – med 42,6 millimeter nedbør.

Regnet vil trolig avta i løpet av mandagen, selv om flomfaren vil vedvare en stund til. Dermed er det fortsatt håp for dem som gleder seg til høstferie på fjellet.

– I høstferien ser det ut til at det skal bli tørrere vær. Det kan være en del vannføring, men ikke noe kraftig nedbør i våre nære fjellområder, så sånn sett burde det være gode muligheter for en fjelltur selv om det nok ikke blir noe opplagt godvær, sa meteorolog Haga til NTB søndag ettermiddag.

 (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.