DOKTORGRADER

Scenarier for avkastninger i finansmarkedet

Gjensidige NOR Aktivaallokering bruker en slik modell ukentlig. For at modellen skal gi gode resultater, må den gis gode beskrivelser av mulige fremtidige avkastninger på investeringer gjort i finansmarkedet.

Beskrivelsen gjøres ved hjelp av scenarier, og alle scenariene samlet kalles et scenarietre. Oppgavens hovedmål er å finne en praktisk og teoretisk god metode for å beskrive disse scenarietrærne. Kaut diskuterer hvordan man kan måle at scenariene er gode, og gir en ny metode for å finne dem. Resultatene er allerede i bruk i Gjensidige NOR.

Det kan bli både enklere å mer effektivt å bruke modeller basert på stokastisk programmering når man har bedre rutiner for å generere scenarietrær, sammen med en bedre forståelse av deres betydning,

Avhandlingen har tittelen «Scenario tree generation for stochastic programming: Cases from finance / Generering av scenarietrær for stokastisk programmering: Eksempler fra finans». Arbeidet er utført ved Institutt for matematiske fag, NTNU. Professor ved Høgskolen i Molde og professor II ved NTNU, Stein W. Wallace, har vært hovedveileder. Medveiledere har vært dr. ing. Kjetil Høyland, Gjensidige NOR, Oslo, og professor Harald Krogstad, NTNU. Arbeidet er finansiert av Gjensidige NOR Aktivaallokering.

Michal Kaut er ingeniør (1999) fra Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering, Czech Technical University, Praha. Han er ansatt som stipendiat ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse, NTNU.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.