PRODUKSJON

Scanwafer dobler kapasiteten

Finn Halvorsen
13. mars 2006 - 07:00

– Akkurat nå legger vi siste hånd på selve bygget. Produksjonsutstyret kommer i slutten av mars, og meningen er å sette i gang testproduksjon i juli, sier fabrikkdirektør Roar Karlsen.Stor etterspørsel

Bransjeanalytikere mener at solcellemarkedet vil tredoble seg frem mot 2010 tilsvarende fem gigawatt.

Hos Scanwafer lager man silisiumskivene som trengs for å lage selve solcellepanelene. Den første produksjonslinjen som ble åpnet hos Scanwafer på Herøya i 2003 hadde en kapasitet tilsvarende 95 megawatt.

I løpet av fjoråret ble denne kapasiteten doblet i eksisterende bygg til 190 megawatt. Og når nå produksjonen settes i gang i det nye bygget, får Scanwafer en total produksjonskapasitet på 380 megawatt på Herøya. Dette kommer i tillegg til eksisterende fabrikker i Glomfjord.Ansetter Union-folk

Alt i alt vil prislappen for den nye fabrikken ligge på ca 90 millioner euro. Det er en betydelig investering og oppgradering av Scanwafers virksomhet på Herøya. Den nye fabrikken vil kreve omring 180 nye ansatte.

– Rekrutteringsprosessen er på det nærmeste avsluttet, sier Karlsen. Han forteller blant annet at 50 av de nye kommer fra Union i Skien, hvor Norske Skog legger ned sin papirproduksjon.

– Det har vært store restruktureringer av industrivirksomheten i Grenland-området, men målt i omsetning har det trolig aldri vært større industriproduksjon i Grenland enn i dag, mener Karlsen.

Industrivirksomheten i området øker trolig også med ytterligere et trettitall ansatte. Den tyske bedriften SiC Processing GmbH som gjenvinner silisiumkarbid fra skjærevæsken Scanwafer bruker i skiveproduksjonen, har nå bestemt å bygge et gjenvinningsanlegg vegg i vegg med Scanwafer. Også de vil leie tomteareal av Norsk Hydro.Råvarer kritisk ressurs

En grunnleggende forutsetning for den nye investeringen har vært kontrollert og tilstrekkelig tilgang på råvarer, som i dette tilfellet er silisium. Dette er i perioder mangelvare på verdensmarkedet.

Denne forutsetningen kom på plass da Scanwafers moderselskap Renewable Energy Corporation (REC) i fjor sommer inngikk en avtale med japanske Komatsu om 100% overtagelse av deres fabrikk Advanced Silicon Materials LLC i USA. REC har fra før en tilsvarende fabrikk i USA.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.