NATURVITENSKAP

Scanner huden - finner kreft

HUDSKANNER: Den engelske SIA-skanneren avleser tilstanden i huden. Gjøres dette med jevne mellomrom, vil man kunne avsløre uønsket cellevekst, dvs. hudkreft. FOTO: LPS
HUDSKANNER: Den engelske SIA-skanneren avleser tilstanden i huden. Gjøres dette med jevne mellomrom, vil man kunne avsløre uønsket cellevekst, dvs. hudkreft. FOTO: LPS Bilde: LPS
Stein Bekkevold
4. nov. 2005 - 13:53

En oppfinnelse ved Birmingham University ble videreutviklet av Cambridge-baserte Astron Clinica og er nå i full sving med å redde folk fra hudkreft-døden.

Ved å scanne huden i en dybde av to millimeter og lage kart av scanningen, kan legen ved å sammenligne kartet med to-tre måneders mellomrom avsløre kreftcellevekst.

Lyskombinasjon

Teknikken kalles SIA (spekroskopisk intracutant analyse) og baseres på synlig og infrarødt lys i kombinasjon.

Mannen som i dag leder Astrons teknologiavdeling heter doktor Symon Cotton. Det var dr. Cotton som under sin tid ved Birmingham University kom på ideen å fotografere hudområder, lagre bildene og sammenligne dem senere for å sjekke evt. uønsket cellevekst.For det første finner legen ved hjelp av SIA cellevekst langt tidligere enn du kan med det blotte øye. For det andre forkortes tiden fra oppdagelse til behandling ganske kraftig. For det tredje er det nå mye enklere å sjekke om behandlingen gir resultat.

95% sikkerhet

- Ingen diagnose er 100 prosent, men i dette tilfellet er oppdagelsessikkerheten økt fra rundt 70 til 95 prosent. Dette betyr at faren for å ikke oppdage melanom, uønsket cellevekst, er redusert med 80 prosent, sier dr. Symon.

SIA undersøker det meste i huden og kartlegger tilstanden til blodet, melanin, dermalt (hud-) melanin og collagen.

Amerikansk metode

Det anerkjente amerikanske helseproduktselskapet Pharmanex har på sin side utviklet en hudscanner som direkte avleser pasientens motstandskraft i form av antioksidanter.

Også denne scanneren vekker stor oppmerksomhet blant leger og annet helsepersonell.

Årsaken er at et høyt nivå av antioksidanter i kroppen beviselig styrker ditt naturlige immunforsvar mot virus, kreft osv..

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.