Scandinavian Star-anke forkastet

Scandinavian Star-anke forkastet
MORDBRANNEN: 7. april 1990 antente en brannstifter Scandinavian Star. Ingen ble dømt for brannstiftelsen. Nok en gang er en gjenopptagelse av etterforskningen avvist av Riksadvokaten. Bilde: Løchen, Per

Det er tredje gang begjæringen om gjenopptakelse av etterforskningen etter den tragiske brannen om bord på bilferja Scandinavian Star.

I 2002 avviste den norske Riksadvokaten en begjæring om ny etterforskning, mens i 2005 avviste den danske Riksadvokaten en begjæring om gjenopptakelse av etterforskningen.

Alle ganger var en gjenopptakelse begjært av Støttegruppen etter Scandinavian Star og Stiftelsen Etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star.Skuffer

Støttegruppenes talsmann Jan Harsem er skuffet over at Riksadvokaten ikke var villig til å vurdere de uttalelsene som kommer fra branntekniske fagfolk i Sweco og kan Consult som påpeker at den nye brannen som oppsto mens Scandinavian Star lå til havn måtte vært påsatt.

– Jeg er skuffet over at Riksadvokaten kun ser på det juridiske og ikke vurderer de nye tekniske opplysningene. Vi har navnene på dem som antakelig gikk om bord og antente de nye brannene, men slik det framkommer i Riksadvokatens avslag så er han mer opptatt av å ta hensyn til disse navngitte personene enn til de etterlatte og pårørende i norgeshistoriens største massedrapssak, sier Harsem.

– Det er tre år til foreldelsesfristen for denne saken går ut. Derfor er det skuffende at Norge som rettsstat ikke vil følge opp og sikre at de ansvarlige blir dømt, sier han.Samsvar med danskene

Ingen ble noensinne dømt for å ha tent på Scandinavian Star den 7. april 1990.

Den mulige mistenkte mistet livet under brannen og rettssaken ble henlagt etter bevisets stilling i 1991.

Begjæring om å starte på nye etterforskning kom etter at flere hadde uttalt seg om branntekniske årsaker til brannen, men Riksadvokaten bygger på en konklusjon fra den danske Riksadvokaten som skriver at ytterligere etterforskning ikke vil bringe fram en endelig avklaring om hendelsesforløpet og årsaksforholdene.Flere branner

Årsaken til at etterforskningen ble begjært gjenopptatt var nye opplysninger knyttet til rederiet og mannskapet hvor det er spekulert i om at rederiet selv sto bak brannstiftelsen.

Disse opplysningene har etter Riksadvokatens vurdering også vært framført i en tidligere begjæring som også var avvist.

En del av de nye opplysningen omfattet at brannen blusset opp igjen flere ganger på forskjellige steder om bord.

Den eneste form for innrømmelse Riksadvokaten kommer med i forbindelse med etterforskningen etter brannen om bord på Scandinavian Star, er at etterforskningen aldri skulle vært delt mellom Norge og Danmark.

Les også:

Les mer om: