IT

SBS-skandalen kan ende i retten

LITEN TUE: 9 millioner kroner er i seg selv ingen katastrofal sum å betale i foretaksbot for et selskap som Siemens AS. Verre er det at en tredel av arbeidsstokken potensielt kan følge med i dragsuget.
LITEN TUE: 9 millioner kroner er i seg selv ingen katastrofal sum å betale i foretaksbot for et selskap som Siemens AS. Verre er det at en tredel av arbeidsstokken potensielt kan følge med i dragsuget. Bilde: Scanpix
Leif Hamnes
28. jan. 2008 - 16:16

Ledelsen i Siemens AS kan fortsatt ikke utelukke at foretaksboten etter SBS-saken ender i retten.

Da Siemens AS' datterselskap Siemens Business Services (SBS) overfakturerte Forsvaret i forbindelse med IT-kontrakten FISBasis, førte det til et etteroppgjør mellom partene på om lag 75 millioner kroner. Den langt mindre Økokrim-boten på 9 millioner fra desember kan på sin side sette et tusentall arbeidsplasser i fare.

– Vi tok opprinnelig betenkningstid til 15. januar om vi vil vedta boten, noe vi fikk utsatt til 1. februar. Nå har vi fått ytterligere en uke til å vurdere saken, sier kommunikasjonsdirektør Gry Rohde Nordhus i Siemens AS til tu.no.

Frykter mannefall

Norge implementerte 1. januar i fjor et direktiv som forbyr det offentlige å inngå nye avtaler med bedrifter som dømmes for økonomisk kriminalitet. Det kan ramme Siemens ekstremt hardt.

Om lag 40 prosent av Siemens' oppdragsmengde i Norge stammer fra offentlige anskaffelser.

En eventuell utestengelse kan sende om lag en tredel av selskapets 3000 ansatte i Norge på jakt etter andre ting å gjøre.

Nekter forsett

Økokrim-boten handler om forsettlig bedrageri, noe Siemens-ledelsen i utgangspunktet har tungt for å svelge.

– Vi bestrider ikke at det er begått feil fra vårt datterselskap. Men vi ser ikke at det finnes grunnlag for å si at dette er gjort med overlegg, sier Nordhus.

Det er også usikkerhet om Siemens AS kan få svi for ting moderselskapet Siemens AG dømmes for i utlandet. Men aller først må altså selskapet vurdere hvilken skade SBS-boten kan føre til.

I grenseland

De mulige konsekvensene for selskapet i kraft av mulig karantene fra offentlige anbud, befinner seg i en juridisk gråsone, forteller Nordhus.

– Meningene kan sprike om hvorvidt en foretaksbot i et datterselskap vil få slike konsekvenser for morselskapet. Vi mener nei, men det er ikke to streker under svaret her. Derfor trenger vi tid for å forsikre oss, sier Nordhus til tu.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.