Saudi-Arabia: Kan ikke ta ansvar for oljemangel

Produksjonsevnen er skadet etter angrep.

Det internasjonale samfunnet må ta ansvar for å opprettholde energiforsyningen, mener Saudi-Arabias utenriksdepartement. Bildet er fra Ras Tanura-anlegget.
Det internasjonale samfunnet må ta ansvar for å opprettholde energiforsyningen, mener Saudi-Arabias utenriksdepartement. Bildet er fra Ras Tanura-anlegget. Foto: Colourbox

Saudi-Arabia kom med kunngjøringen mandag gjennom et statlig nyhetsbyrå, som siterte landets utenriksdepartement.

– Det internasjonale samfunnet må ta ansvar for å opprettholde energiforsyningen, heter det i uttalelsen.

Den uvanlig sterke uttalelsen fra Saudi-Arabia skiller seg fra oljelandets typisk mer forsiktige tone. Landets myndigheter trår gjerne forsiktig fordi selv små signaler kan føre til svingninger i oljeprisen.

Søndag utførte de jemenittiske Houthi-opprørerne flere angrep mot produksjonsanlegg for olje og gass i Saudi-Arabia, og oljeproduksjonen ble midlertidig stoppet på et av anleggene.

De gjentatte Houthi-angrepene vil påvirke Saudi-Arabias produksjonsevne, noe som truer sikkerheten og stabiliteten til energiforsyningen til globale markeder, heter det i uttalelsen fra utenriksdepartementet.

Den saudiske regjeringen har fordømt Houthi-angrepene søndag og la til at angrepene bidrar til å forverre «de ekstremt følsomme omstendighetene» i det globale markedet, da med henvisning til Russlands krigføring i Ukraina og påvirkningen den har hatt på oljeprisen.

USA har fordømt angrepene fra Houthi-opprørerne og har lovet å hjelpe Saudi-Arabia med utstyr til å kunne forsvare seg. Saudi-Arabia leder en koalisjon som kjemper mot opprørerne i Jemen i en krig som har vart i åtte år. Krigen har ført til det FN omtaler som verdens verste humanitære krise.

Les også

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.