NATURVITENSKAP

Saturn spiser ringene

FORSVINNER: Mye tyder på at Saturn sluker sitt eget ringsystem. Den aller innerste ringen, kalt D-ringen, holder på å miste lyset og later til å forsvinne inn i planeten. Den enorme gravitasjonen til kjempeplaneten er en viktig årsak.
FORSVINNER: Mye tyder på at Saturn sluker sitt eget ringsystem. Den aller innerste ringen, kalt D-ringen, holder på å miste lyset og later til å forsvinne inn i planeten. Den enorme gravitasjonen til kjempeplaneten er en viktig årsak. Bilde: ESA/NASA


Cassini, som ble sendt opp i 1997 til en pris av 20 milliarder kroner, tar stadig bilder av Saturnsystemet.

Sammenlignet med bilder fra teleskop og fra tidligere romsonder, ser det ut som om blekingen tiltar.Forskerne er særlig interessert i Saturns ringer fordi de imiterer den enorme gassringen man antok omga Solen for milliarder av år siden. Ut fra denne gassringen oppsto planetene.

Vet lite

Astrofysiker Linda Spiker – som er nestleder i Cassiniprosjektet – sier at man foreløpig ikke vet hvorvidt ringene kommer til å forsvinne eller hvor lang tid de eventuelt har på seg.Studiene fortsetter med høy intensitet. De utføres ved Jet Propulsion Lab i Pasadena, CL. Det er JPL som administrerer Cassini for Nasa og Esa.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.