KRAFT

– Satsingen på grønne sertifikater er helt riktig

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell er dypt uenig med tidligere statssekretær Heidi Sørensen.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell stiller seg fullt og helt bak de grønne sertifikatene, og er dermed uenig med tidligere statssekretær Heidi Sørensen.
Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell stiller seg fullt og helt bak de grønne sertifikatene, og er dermed uenig med tidligere statssekretær Heidi Sørensen. Bilde: NTB scanpix
3. okt. 2012 - 12:59

EGERSUND: – Satsingen på fornybar energi gjennom grønne sertifikater er helt riktig, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) på vindkraftkonferansen i Egersund i dag.

Nødvendig

Etter at Heidi Sørensen (SV) gikk av som statssekretær i Miljøverndepartementet har hun gått hardt ut mot grønne sertifikater.

Hun har kalt grønne sertifikater for en ulykke og en subsidie av naturødeleggelser.

– Jeg er uenig med Heidi Sørensen her. Mitt hovedpoeng er at ny fornybar kraft kommer til å være en del av klimaløsningen. Ja, vi må spare mer energi, men det kommer ikke til å være i nærheten av å være nok. Problemet er ikke de grønne sertifikatene, men at vi ikke har gjort nok for å øke prisen på de fossile brenslene, sier Solhjell til Teknisk Ukeblad.

Les også: – Elsertifikatene gir høyere strømregning

Strenge krav

Norge er fra 1. januar 2012 del av et norsk-svensk elsertifikatmarked som skal bidra til økt produksjon av fornybar kraft.

Fram til 2020 skal Sverige og Norge øke kraftproduksjonen basert på fornybare energikilder med 26,4 TWh.

Statsråden er enig med Sørensen at alle naturinngrepene er en utfordring, men:

– All energiproduksjon har miljøkonsekvenser, men fornybar energi er en del av løsningen på klimautfordringen, sier statsråden, som har tillit til at de dårlige prosjektene vil bli luket ut.

– Vi beholder de samme strenge kravene, for å få bygd nye fornybar energi som vi har hatt.  Det gir oss muligheten til å velge de prosjektene som er best med hensyn til vindtilgang, nettilgang og naturinngrep.

Les også: Norden vil flyte over av kraft

Kortsiktig

Vi går mot et kraftoverskudd, og kritikere av grønne sertifikater mener at vi er i ferd med å få et dyrt og overinvestert energisystem. Trenger vi 13,2 TWh ny fornybar energi?

– Alt tyder på at vi er i ferd med å få et kraftoverskudd og det kan påvirke strømprisen, men den kritikken er kortsiktig. Forutsetningen endrer seg hele tiden og det pågår nå en debatt i EU om å redusere antallet kvoter.  Det vi gjør på fornybarsiden er med på å påvirke virkeligheten der ute. Dette er langsiktige investeringer som skal stå seg i mange år og vi kan bruke strømmen på fornuftige ting som elektrifisering av sokkelen og elektrifisering av bilparken, sier Solhjell.

Les også:

Advarer mot dobbelstøtte han selv kan tjene på

– Vi må ha full fart på utbygging av kablene

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Kaprer mer vind med ny turbin

Kraftbygg skal sette verdensrekord  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.