KRAFT

Satser på vannkraft i u-land

Jannicke Nilsen
26. feb. 2008 - 07:00

Norge skal bli en betydelig eksportør av fornybar energi til kontinentet, ifølge olje- og energiminister Åslaug Haga.

På lang sikt kan det skje ved hjelp av vindkraftturbiner plassert offshore. På noe kortere sikt mener hun at det vil skje ved hjelp av vannkraft.

Men Haga ser ingen grunn til å stoppe der.

På Energirådets tredje møte i går kveld, tok hun til orde for at Norge også skal bli store på vannkraft – i utlandet.

Ikke bygget ut

– Det er ingen grunn til at vi ikke skal tenke internasjonalt, også utenfor Europa. Norske energiselskap må tenke på at de kan ha en investorrolle i vannkraftprosjekter, slik som SN Power gjør, sa olje- og energiminister Åslaug Haga på møtet som ble holdt i regjeringskvartalet i går.

I motsetning til Europa og Nord-Amerika, hvor vannkraftpotensialet stort sett er tatt ut, er bare en mindre del av vannkraftressursene i Latin-Amerika, Afrika og Asia bygget ut.

Her er det også et stort behov for økt energiproduksjon.

Vil ha renessanse

– Det vil være et enormt behov for energi i de fattigste landene og mellominntektslandene i årene som kommer. Mye vil komme fra olje og gass, men vi er nødt til å komme betydelig lengre når det kommer til utvikling av fornybar energi i u-land. Her ser jeg at Norge, med sin betydelige kompetanse på vannkraft vil kunne oppleve en renessanse med det fokuset vi har på klima, sa Haga.

SN Power, eid av Statkraft og Norfund, er etablert med mange vannkraftprosjekter i Asia, Latin-Amerika, Chile og Peru, i tillegg til flere andre land.

Selskapet er kjent for å ha fått to av sine vannkraftprosjekt godkjent innenfor den grønne utviklingsmekanismen, CDM, i Chile og i India. Vannkraftprosjektet Allain Duhangan i India skal være det største vannkraftverket som noen gang er blitt CDM-godkjent.

Plass til flere

SN Power ser for seg at mange prosjekter skal bli godkjent, og har ambisjoner om å bli et ledende vannkraftselskap i nye markeder.

– Det er fullt mulig å bygge ut de store vannkraftressursene i Latin-Amerika, Afrika og Asia på en skånsom måte. Slik bidrar vi både med fornybar energitilførsel og bistand. Det bør også være muligheter for andre aktører, sa administrerende direktør Øistein Andresen på møtet.

Stort ansvar

Haga mener imidlertid norske selskaper må være aktsomme dersom de satser på vannkraft i u-land.

– Energisektoren er en fundamental sektor for alle land, og selskaper må være maksimalt sensitive i forhold til miljø og sosiale forhold. De må være sikre på at de forstår landet og er sitt ansvar bevisst, sa Haga.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.