KRAFT

Satser på vannkraft i Georgia

Tidligere Statkraft-sjef Bård Mikkelsen og partnere i Clean Energy Invest vil investere fire milliarder kroner i vannkraft i Georgia.
Tidligere Statkraft-sjef Bård Mikkelsen og partnere i Clean Energy Invest vil investere fire milliarder kroner i vannkraft i Georgia. Bilde: Scanpix

Tidligere Statkraft-sjef Bård Mikkelsen og hans partnere i selskapet Clean Energy Invest planlegger å investere fire milliarder kroner i vannkraftutbygging i Georgia, skriver Dagens Næringsliv .

– Kjempeinvestering

Partner Bjørn Brandtzæg har nemlig vært ansatt som rådgiver for energiministeren i Georgia i tre år, og kom i fjor hjem for å prosjektere, finansiere og bygge elvekraftverk ved elven Adjaristsqali på den georgiske grensen mot Tyrkia.

Kraftverkene skal kunne produsere 1,2 terawattimer, og lønnsomheten skal sikres ved å selge kraft til Tyrkia, hvor strømprisen er svært høy, i ni av årets tolv måneder.

– Konsesjonen er på plass, og vi er nå veldig nær kontraktskriving med georgiske myndigheter. Dette er en kjempeinvestering som er viktig for georgiske myndigheter, som gjerne vil tiltrekke seg internasjonal kapital. Vannkraft er ett av tre satsingsområder, derfor har de satset stort på nettutbygging som garanterer oss tilgang til det tyrkiske nettet, sier Bjørn Brandtzæg til DN.

Gunstig

Han peker på store fordeler ved å bygge i Georgia. Billig utbygging, gunstige avskrivningsregler og lav bedriftsskatt, i tillegg til at man unngår Tyrkias høye skatt på vann.

Før sommeren neste år skal Clean Energy Invest ha hentet inn 1,2 milliarder kroner, mens resten skal lånefinansieres.

Tidligere politisk rådgiver Jarand Felland i Olje- og energidepartementet er også med på laget som juridisk rådgiver.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.