IT

Satser på miljøvennlig IT

Grønne løsninger gjør firmaer mer konkurransedyktige, også i IT-bransjen. Det mener IKT-Norge, Lenovo og CapGemini.
Grønne løsninger gjør firmaer mer konkurransedyktige, også i IT-bransjen. Det mener IKT-Norge, Lenovo og CapGemini. Bilde: SOCIALisBETTER (Creative Commons)
Julie R. Andersen
6. juli 2009 - 14:38

– Miljøsertifisering blir stadig mer aktuelt, og må tas på alvor, sier Benedicte Fasmer Waaler, prosjektleder for Grønn IT i IKT-Norge.

De internasjonale selskapene Capgemini og Lenovo er begge med på Grønn IT.

De har nylig blitt del av den norske sertifiseringsordningen Miljøfyrtårn også.

Krav fra forbrukere

Fasmer Waaler mener forbrukere og firmaer vil stille stadig større krav til produktene de kjøper, inkludert varer og tjenester fra it-sektoren.

– For it-baserte tjenester - alt fra musikk til bankkontoen - vil dette kreve et CO 2-regnskap som følger produktet gjennom hele verdikjeden, ned til datasenteret.

Prosjektet la nettopp frem en rapport om grønne datasentre for fornyingsminister Heidi Grande Røys. Ved å oppmuntre til grønne datasentre og fokusere på kontinuerlig bredbåndsutvikling, kan Norge få en klimavennlig og fremtidsrettet industri, konkluderer rapporten.

"(...) morgendagens kunder vil kreve at for eksempel bankkontoen merkes med gjennomsnittlig energiforbruk eller CO 2-utslipp (basert på energiforbruket bakover i verdikjeden og helt ned på datarommet) – slik at man kan sammenligne produkter ut fra energi- eller karbonintensitet." skriver IKT-Norge i sammendraget av rapporten.

Styrker konkurransekraft

– På lang sikt vil miljøkrav styrke Norges konkurranseposisjon, sier Fasmer Waaler.

Miljøsertifisering styrker også selskapenes konkurransekraft, hevder representanter for Lenovo og Capgemini:

En tydelig grønn profil er forretningsmessig viktig og gjør selskapet mer konkurransedyktig, hevder markeds- og kommunikasjonsdirektør Gunilla Resare i Capgemini.

– Det er etisk riktig at vi gjør vårt for å bedre miljøet. Kunder og partnere forventer i økende grad også et slikt engasjement, sier hun.

Vurderer å si opp leverandør

Selskapene har etablert rutiner for å kontrollere at leverandører og partnere deler deres syn på og krav til miljøtiltak.

I en pressemelding opplyser Lenovo at de vurderer å si opp "en betydelig leverandør". Leverandøren ønsker nemlig ikke å etterkomme de nye miljøkravene.

Kildesortering og lavt strømforbruk

For å bli miljøsertifisert har Capgemini og Lenovo redusert strømforbruket gjennom styring av lys, oppvarming og kjøling.

Blant annet har Lenovo laget møterom der LED-lys blir slått av og på av en CO2-sensor som registrerer hvorvidt det er folk på rommet eller ikke.

De har også redusert papirforbruk gjennom nye kopieringsrutiner, og erstattet mye reisevirksomhet med telefon- og videomøter.

I Capgemini blir videokonferanser foretrukket ved interne møter. Det gir 3.000 sparte flyreiser og mer enn 1.000 tonn spart i CO 2-utslipp per år.

Begge selskaper har innført avansert kildesortering. Lenovo har dessuten fått utleier av kontorbygget på Mastemyr utenfor Oslo til å innføre kildesortering over hele bygget.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.