OLJE OG GASS

Satser nye milliarder på skifer

GOD MULIGHET: - Omfanget av petroleumsressursene i skiferformasjoner i Nord-Amerika, og den betydning disse ressursene vil ha i framtidens energiforsyning, gjør dette til en god mulighet for Statoil, sier John Knight, direktør for forretningsutvikling og global ukonvensjonell gass.
GOD MULIGHET: - Omfanget av petroleumsressursene i skiferformasjoner i Nord-Amerika, og den betydning disse ressursene vil ha i framtidens energiforsyning, gjør dette til en god mulighet for Statoil, sier John Knight, direktør for forretningsutvikling og global ukonvensjonell gass. Bilde: Asbjørn Goa
11. okt. 2010 - 07:32

Området ligger i den sørvestlige delen av Texas og kalles Eagle Ford, opplyser selskapet i en pressemelding.

Skiferområdet har kostet Statoil 843 millioner dollar å erverve. I summen inngår et mindre område som Statoil har overtatt fra sin partner Talisman.

50 prosent

Sammen skal de to utvikle området med Talisman som operatør de første tre årene. Da overtar Statoil operatøransvaret for 50 prosent av skiferområdet de to selskapene eier sammen.

Styringen av fellesprosjektet vil bli delt likt mellom Talisman og Statoil fra starten. Talisman er allerede en erfaren operatør i flere nordamerikanske skiferområder. Eagle Ford omfatter et langt større område enn det Statoil nå har kjøpt.

I pressemeldingen lover Statoil ytterligere informasjon mandag ettermiddag norsk tid.

Teknologien viktig

Det er ny utvinningsteknologi som de siste årene har endret situasjonen i gassmarkedene over hele verden, men særlig i USA. Tidligere fikk amerikanerne levert vanlig naturgass fra Canada og LNG fra norsk sokkel.

Utbyggingen av Melkøya utenfor Hammerfest var basert på forventninger om leveranser til det amerikanske markedet. Hva som nå vil skje i nord, er ikke avklart, men den nye teknologien vil uansett bidra til å senke verdianslagene for gass fra norsk sokkel betydelig.

Til gjengjeld styrker altså Statoil sin posisjon i det amerikanske markedet ved å kjøpe opp områder i Texas.

Interessant samarbeid

Analytiker Trond Omdal i Arctic Securities sier til DN.no at det er interessant at Statoil nå går inn i et samarbeidsprosjekt med Talisman. Tidligere har Statoil samarbeidet med selskapet Chesapeake Energy som satser stort på utvinning fra skifergassområdet Marcellus i de nordøstlige delene av USA.

– På forhånd ville jeg kanskje trodd Statoil ville gått inn i et nytt samarbeid med dette selskapet, sier Omdal. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.