ScanWind:
- ScanWinds vindturbiner er spesielt designet for å tåle nordiske værforhold.
- Selskapet ble etablert i 1999 og har to modeller vindturbiner; ScanWind 3000 DL (3,0 MW) og ScanWind 3500 DL (3,5MW). Disse vindturbinene har blitt installert på Hundhammerfjellet.
- Hovedkontor er i Trondheim, produksjonsavdeling i Verdal og utviklingsavdeling i Karlstad i Sverige. Totalt hadde selskapet 35 ansatte.
- I 2009 ble ScanWind kjøpt opp av GE Wind Energy, som nå videreutvikler teknologien med sikte på å utvikle en offshore vindturbin.
Nå ønsker GE at en fire megawatt (MW) vindturbin, som er bygget på ScanWinds girløse vindteknologi, skal testes i Norge.
– Vi tar det beste fra GE og kombinerer det med ScanWinds teknologi, sier adm. direktør Eystein Aspesletten i GE Energy Norge.
Testet under tøffe værforhold
Utsikten er upåklagelig. Vi står på toppen av en av ScanWinds vindturbiner i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverks vindpark på Hundhammerfjellet i Nærøy og sjøen ved Folla ligger blank. I dag står turbinene nesten stille, men slik er det ikke til vanligvis. 9,7 meter i sekundet er gjennomsnittlig vindhastighet. Og temperaturen svinger fra – 25 grader til pluss 25 grader celsius. Det var avgjørende for at verdens største industrielle selskap General Electric (GE) i fjor høst kjøpte ScanWind:
– Scanwinds turbiner har vært testet under tøffe forhold i mange år. I tillegg likte vi teknologien, selskapet og folkene, forteller Aspesletten.
– Ny giv
Kristian Holm, operasjonsleder i GE Wind Energy AS i Verdal, er svært godt fornøyd med sin nye eier.
– GE har gitt oss en ny giv og har åpnet nye dører for oss. Så langt har det utelukkende vært en suksesshistorie, sier Holm, som har vært med i ScanWind fra 2004.
– Det er noe helt annet å ha et multinasjonalt team med flere hundre forskere å spille ball med, enn å være 35 mann.
Satser i Norge
I mars i år ble det gjort kjent på en pressekonferanse sammen med regjeringen, at GE vil gjøre Norge til et sentralt land i selskapets satsing på havvind. GE vil etablere et forsknings- og teknologisenter for havvind i Oslo, i tillegg til å produsere og vedlikeholde testturbiner i Verdal i Nord-Trøndelag.
– Hvorfor Verdal?
– Det er her kompetansen er. Hvis derimot markedet i Storbritannia tar av, som man forventer at det skal gjøre, vil vi produsere de store volumene nærmere markedet, sier Aspesletten.
Satser milliarder
GE satser nå milliarder på det voksende europeiske markedet for vindkraft til havs. Fram mot 2020 skal GE investere 2,7 milliarder kroner i offshore vindkraft i Storbritannia, Tyskland, Sverige og Norge.
– Offshore vind er et svært lovende marked. Vi har forsøkt oss tidligere, men den gang var ikke stabiliteten i markedet der. Markedet er nå mer modent, mener Aspesletten.
– Unik mulighet
GE viser til EER (Emerging Energy Research) som anslår at det skal på plass 45 GW offshore vindkraft på plass innen 2020, hvor en stor andel kommer i Europa.
– GE har store forventninger til markedet. Offshore vindtoget går raskt, sier Aspesletten, som mener at Norge her har en unik mulighet.
– Vi har 40 års erfaring fra olje og gass offshore. Dette kan være verdifull kompetanse for offshore vind, sier han.
Tøffe forhold
Vindkraft er ikke et ukjent felt for industriselskapet, som i mange år har levert turbiner til det landbaserte markedet. Men ute til havs er kravene mye høyere:
– Det er tøffe værforhold der ute. Teknologien må være robust og pålitelig, hvis ikke vil det bli svært kostbart.
Ser etter partnere
GE er klar for bestillinger på den nye 4,0 MW vindturbinene, og Aspesletten mener at selskapet vil klare å levere produktet i 2012/2013. Kanskje tidligere.
– Vi ønsker å gjøre dette så raskt som mulig uten at det skal gå på bekostning av turbinens robusthet og stabilitet. Men vi trenger partnere og er svært glade for samarbeidet med Statoil og Lyse for Demo Rogaland prosjektet, som ble annonsert i April.
Jakter på talent
GE vil nå starte en omfattende rekrutteringsprosess. Selskapet vil i årene framover ansette opp til 100 personer i Norge.
– Vi jakter på talent. 6. september vil vi ha en større rekruttering og karrieredag i Oslo. Vi ønsker å finne de riktige folkene som ønsker å jobbe med offshore vind. Vårt mål er å skape grønne arbeidsplasser.