INDUSTRI

Satser milliarder på å omdanne avfall til energi

Mona Sprenger
29. mai 2007 - 07:07
Vis mer

Det varslede forbudet vil føre til at hele en million tonn avfall ikke lenger kan kastes på dynga.

– Klima er nå på dagsordenen, og vi ser at det er stor interesse for å bruke dette avfallet i fjernvarmeanlegg, sier Håkon Jentoft, rådgiver i Avfall Norge, som er en interesseorganisasjon for kommuner og interkommunale avfallsselskaper.



Må stenge

Om lag 40 av i alt 100 avfallsplasser (deponier) vil ikke oppfylle de nye strenge kravene til avfallshåndtering og må derfor stenges. Dette vil kreve store omlegginger i avfallsbehandlingen til norske kommuner, som i dag har ansvaret for husholdningsavfallet.

– Kommunene har for lenge siden begynt å forbrede seg på at forbudet mot nedbrytbart avfall på deponi skal tre i kraft. Et forbud er et radikalt virkemiddel, sier Stein Lorentzen, rådgiver i Avfall Norge.



– Finansdepartementet bremser forbud

Nå er både kommunene og gjenvinningsbransjen utålmodig: Miljøverndepartementet har siden januar 2006 hatt klart et forslag til regelverk for dette forbudet. Saken har blitt purret på flere ganger, men ingen vet hva som skjer. I dag tjener den norske stat rundt en milliard kroner i året på avgifter fra deponier for nedbrytbart avfall.

– Flere og flere tror at årsaken til at saken har blitt liggende så lenge er at Finansdepartementet har satt foten ned. Staten vil tape inntekter på at en million tonn avfall skal forsvinne fra fyllplassene, sier seniorrådgiver i Norsas Erik Wormstrand.



Investeringsvegring

Men Avfall Norge er bekymret:

– Usikkerheten skaper spekulasjoner og vegring hos de som skal gjøre investeringer. Uten en avklaring vil det ta mange år før de nye anleggene er oppe og går. Da vil avfallet i stedet bli sendt til konkurrerende land, og det vil bygges andre kundeforhold, mener Lorentzen.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Milliardinvesteringer

Til tross for dette, planlegges det nå nye forbrennings- og fjernvarmeanlegg flere steder i Norge . Dette er investeringer i størrelsesorden 3-4 milliarder kroner.

– Nylig ble det vedtatt å bygge et nytt forbrenningsanlegg i Tromsø. Det ble nettopp åpnet et nytt fjernvarmeanlegg i Trondheim. I Ålesund bygges det og i Bergen har de vedtatt å fordoble kapasiteten. I Kristiansand har de også planer, ramser Håkon Jentoft i Avfall Norge opp.



Energiselskaper på hugget

Avfall Norge har en lang liste over planer. Mange av dem er kommunale eller interkommunale, men mange energiselskaper er også på hugget. I Trondheim åpnet Trondheim Energiverk Fjernvarme (TEV) i år et nytt forbrenningsanlegg.

– Vi vurderer markedet for alternativ energi som stigende. Samtidig vil deponiforbudet øke behovet for forbrenningskapasitet, sier Egil Evensen, adm. direktør i TEV Fjernvarme, som mener at det er riktig for energiverkene å drive med fjernvarme.

– Fjernvarme inngår som en naturlig del av energiforsyningen og interessen i bransjen er stor.



Langsiktige avtaler

Med det nye anlegget øker også behovet for mer avfall. For å sikre seg nok har TEV inngått avtaler om levering av restavfall fra store deler av Midt-Norge, fra Saltfjellet i nord til Dovre i sør.

– Vi har inngått langsiktige avtaler med kommuner og interkommunale selskaper. Kontraktene spenner seg fra noen måneder til ti år. Det var en del av beslutningsgrunnlaget, sier Evensen, som derimot ikke har noe i mot at det blir mer konkurranse om avfallet.

– Det er en stor fordel med konkurranse.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.