KLIMA

Satser fortsatt fornybart

VINDPARKER: Europa satser stort på vind, som her ved Lillgrund utenfor Malmø. Den kraftige veksten i fornybarsektoren fortsetter i 2010, om vi skal tro investorene. De tror regjeringene fortsetter å subsidiere utviklingen av grønn teknologi.
VINDPARKER: Europa satser stort på vind, som her ved Lillgrund utenfor Malmø. Den kraftige veksten i fornybarsektoren fortsetter i 2010, om vi skal tro investorene. De tror regjeringene fortsetter å subsidiere utviklingen av grønn teknologi. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
4. jan. 2010 - 08:37

Det vil neppe bli noen stopp i fornybarsektoren det neste året, særlig ikke i Europa.

Det viser en studie fra investeringsbanken Jefferies ifølge nettstedet Business Green.

En svak København-avtale stopper altså ikke satsingen på vind, bioenergi og elbiler.

Lovende for Europa

Jefferies har spurt 200 investorer innen fornybar energi hva de tror om 2010. Til sammen sitter disse på 400 milliarder amerikanske dollar i verdier. Investorene tror at regjeringer fortsatt vil subsidiere fornybar energi, og mener de økonomiske utsiktene er bedre for dette året.

Europa ligger spesielt godt an, mener investorene.

– Insentivene i de enkelte landene har gitt næring til den europeiske fornybarindustrien, og disse ses på som mer avgjørende for investeringer og fortsatt vekst enn resultatet i København, sier Bruce Huber, sjef for investeringer i grønn teknologi i Europa i Jefferies.

Trenger subsidier

Regjeringsstøtte er viktig dersom denne sektoren skal fortsette sin raske vekst. Den støtten kan for eksempel komme som skattelette, direkte subsidier eller lavrentelån. Investorene tror også at regjeringene vil fortsette med dette.

Flere grønne teknologier er nær et gjennombrudd, tror investorene. Halvparten av de spurte investorene tror at massebruk av elbiler er mindre enn fem år unna.

Et flertall av investorene tror innovasjon og priskrig mellom ledende solpanelfirmaer vil drive kostnadene ned for denne teknologien.

Tidligere har analytikerfirmaet New Energy Finance spådd at de globale investeringene i ren teknologi vil nå 160 milliarder amerikanske dollar i 2010, mot 125 millarder dollar i 2009.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.