KRAFT

Satser fem milliarder for å utfordre REC

Solenergi fokuseres og gir konsentrert energi ved hjelp av speil som følger solens bevegelse. Reflektorene dreies og sollyset blir fokusert mot et oljefylt rør. Varmen i oljen driver en turbin som gir elektrisk strøm.
Solenergi fokuseres og gir konsentrert energi ved hjelp av speil som følger solens bevegelse. Reflektorene dreies og sollyset blir fokusert mot et oljefylt rør. Varmen i oljen driver en turbin som gir elektrisk strøm. Bilde: Getty Images
Leif Hamnes
20. juni 2008 - 08:54

5 milliarder kroner skal inn i en storstilt miljøsatsing, skriver Dagens Næringsliv.

Mellom 20 og 30 prosent av investeringsselskapet Umoes egenkapital skal blant annet puttes inn i prosjektet, noe DN anslår til 2-2,5 milliarder kroner.

– På lang sikt er solar løsningen. Olje og kull er blitt så dyrt at solar vil blir konkurransedyktig innen tre til fem år, spår Ulltveit-Moe.

Inspirert av REC

På få år har solenergiselskapet Renewable Energy Corporation (REC) vokst seg inn i himmelen på Oslo Børs, en suksess investoren nå vil kopiere – ikke ved å kjøpe opp, men ved å bygge opp fra grunnen.

– Målet er å gå i fotsporene til REC. Vi skal utvikle dette selv, ikke investere i allerede eksisterende selskaper, sier Ulltveit-Moe til DN.

Leter verden rundt

Ulltveit-Moe har allerede knyttet til seg ekspertise på området, blant annet med bakgrunn fra Sintef. I det siste året har ekspertgruppen lett verden over etter egnede produksjonssteder.

– Sør-Afrika, Australia, Island... vi har vurdert å legge produksjonen en rekke steder, sier han.

Som ledd i å sikre nok egenkapital til den nye storsatsingen, har investoren solgt sin eierandel i Knutsen OAS-rederiet til Trygve Seglem, i alt 45 skip. Salgssummen var hemmelig.

Les mer om: