KRAFT

Satser 300 millioner

VIL STOPPE SLØSING: Den svenske næringsministeren Maud Olofsson (Centerpartiet) legger nye 300 millioner kroner på bordet for å få til mer energieffektivisering.
VIL STOPPE SLØSING: Den svenske næringsministeren Maud Olofsson (Centerpartiet) legger nye 300 millioner kroner på bordet for å få til mer energieffektivisering. Bilde: Centerpartiet
Kjetil Malkenes Hovland
7. sep. 2009 - 12:49

60 prosent av energien i Sverige sløses bort, ifølge næringsminister Maud Olofsson.

Nå satser den svenske regjeringen nye 300 millioner kroner årlig på energieffektivisering. Totalt er satsingen oppe i 550 millioner kroner i året.

Pengene skal gå til kommuner og landsting (fylkeskommuner), og til småbedrifter.

Maud Olofsson
Pengene skal gå til kommuner og landsting (fylkeskommuner), og til småbedrifter. STATSRÅD: Næringsminister Maud Olofsson Centerpartiet

– Mye å hente

Det er store gevinster å hente på mer effektiv bruk av energi, mener regjeringen.

– Vi går nå inn og mer enn fordobler satsingen på energieffektivisering. Vi satser på småbedrifter og gjør analyser for å finne ut hvordan de kan bli mer effektive. Vi snakker med offentlig sektor for å se hvordan de kan bygge om lokaler og spare energi, sier Maud Olofsson ifølge Sveriges Radio.

– Siden fortsetter vi med klima- og energirådgivningen i kommunene, og vi satser på forskning og utvikling. Vi gjør en rekke tiltak for å minske energiforbruket, sier Olofsson.

Sjekker til bedrifter

Hun vil øke kunnskapen ved å gi energikartleggingssjekker til småbedrifter. Dem kan de bruke på konsulenter som hjelper dem med å effektivisere. Det skal også satses på energieffektive kjøretøyer i landbruket.

Den svenske Energimyndigheten, som tilsvarer NVE, skal håndtere pengene.

– Iblant må man stimulere til endring. Hvis man visste hvor mye vi sløser, så ville tiltakene allerede ha vært gjort. Slik er det ikke, så vi må gi folk kunnskap og et spark i baken, sier Olofsson.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.