KRAFT

– Sats på vannkraften

EKSPORT: BI-professor Torger Reve mener Norge må satse på den miljøteknologien der vi er best, nemlig vannkraft.
EKSPORT: BI-professor Torger Reve mener Norge må satse på den miljøteknologien der vi er best, nemlig vannkraft. Bilde: CAMILLA AADLAND
Camilla Aadland
2. mars 2010 - 12:17

– Vannkraften er den beste fornybare energien vi har. Det er ikke noe vi kan bedre, sier Torger Reve til Teknisk Ukeblad.

Han satt i panelet under en debatt om Clean Tech i regi av Mandag Morgen tidligere i dag. Der trakk han frem at innen Clean Tech er det vannkraft vi er best på.

– Problemet er at det er så lenge siden utbyggingene. Vi har ikke klart å opprettholde kunnskapsnivået. Vi hadde verdens beste kompetanse, men jeg er redd at denne kunnskapen forfaller nå som vi har lite utbygging og lite investering i utlandet, sier Reve.– Norge må bidra ute

Han mener vannkraft er Norges viktigste bidrag til verden innen miljøteknologi.

– Jeg kom fra Nepal i går kveld. Det er ett av verdens fattigste land, men har samlet mer vannkraftpotensial enn Norge. Likevel er nivået på strømforsyningen slik at det er en gjennomsnittlig strømutkobling åtte til 16 timer hver dag. En av de få tingene som er der er et norsk SN Power vannkraftverk, pluss et nytt prosjekt fra Statkraft og Norfund som er til beslutning, sier Reve.Trenger kompetente folk

Han trekker også frem samarbeidet mellom Statoil og Statkraft, som nå skal være med å bygge ut offshore vindkraft i Storbritannia.

– Det er et godt case at Statoil og Statkraft finner hverandre i Doggerbanken. Det er i skjæringspunktet mellom klynger at det nye kommer, sier professoren.

Han understreker at en videreutvikling av vannkraften krever at vi har gode nok teknologer innen feltet.

– Det er mange 60-åringer i bransjen i dag, sier han.Vil ha annen fornybar energi

Sentralstyremedlem Kari Elisabeth Kaski i Natur og Ungdom frykter at fokuset på vannkraft blir for stort.

– Vi har bygd ut de største vannkraftområdene i Norge. Det er et problem at man fortsatt ser seg blind på vannkraft når Norge har et av Europas største potensial for vindkraft, sier Kaski til Teknisk Ukeblad.

Hun frykter at vannkraftfokuset gjør at man glemmer å bygge ut kompetanse innen annen fornybar energi.

– Man kan ikke bygge ut vannkraft for enhver pris. Andre typer fornybar energi får på langt nær så store konsekvenser for det biologiske mangfoldet, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.